Olvasónk küldte

2023.08.26. 13:14

Megrongálódott egy polgári ház Nagykanizsán a Deák téren

Leszakadt és a járdára esett a Deák tér 10. szám alatti Pollák-ház erkélyének egyik darabja péntek éjjel. Olvasónk Takács Edina lefotózta, s rövid videót is készített a helyzetről. Elmondta: mivel az eset éjszaka történhetett valószínűleg senki sem sérült meg.

Benedek Bálint

Fotó: Takács Edina

Az interneten fellelhető nagykar.hu felületén azt írták: a mai épület helyén egykor a Theodorovits-ház állt. A házat az 1848-ban már választójoggal bíró kereskedő, Theodorovits György városi tanácsos építtette. Földszintes, hosszú épület volt közepén boltíves kapuval.

Pollák József bőrkereskedő 1896-ban emeltette eklektikus lakóházát és részeként a Kölcsey utcára nyíló földszintes szárnyat a Theodorovits-ház helyére. Szecessziós hatású erkélye felett a PL monogram látható. Talán az építtető személyére utal, aki élete hetvenharmadik évében, 1938-ban halt meg.

Az épületen ma is léteznek az üzletek portáljainak, kirakatainak zárására szolgáló vasredőnyök (görredőnyök). A kapualj és a lépcsőház festett mennyezete még őrzi szép, eredeti állapotát. Az épület homlokzatát 2017-ben újították fel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában