Hévíz és Vonyarcvashegy a top 3-ban

2023.08.12. 20:00

Idén erős a külföldi vendégforgalom is a Balaton térségében

Remekül alakul idén nyáron a külföldi vendégforgalom a Balatonnál. Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordult meg a legtöbb nemzetközi utazó: mindhárom településen a vendégéjszakák több mint fele tőlük származott

Péter B. Árpád

Még a hűvösebb délelőttök is forgalmasak idén a vonyarcvashegyi Lido strandon. A vendégéjszakák több mint fele külföldiektől származik a nyugat-balatoni nagyközségben

Fotó: Péter B. Árpád

A nyári főszezonban a németajkú látogatók és a visegrádi országok turistái érkeznek legnagyobb számban a Balatonhoz, a vendégéjszakák valamivel több mint negyede s a tóparti szálláshelyek bevételeinek mintegy harmada tőlük származik. Július közepéig 180 ezer külföldi polgár 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján, ami 14 százalékkal felülmúlja a tavalyi év azonos időszakának eredményeit.

Június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, elérve ezzel a 2019-es rekordév forgalmának 98,6 százalékát. Ezen adat 73 százalékát a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is a tónál, olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség elemzésében.

A kép önmagáért beszél, s egyre több külföldi őriz a szívében vonyarcvashegyi élményeket
Fotó: Péter B. Árpád

Az idei főszezonban is a németek vezetik a Balaton térségének küldőpiaci toplistáját, ők több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a tó partján, mint a lista ezüstérmesei, a csehek. Az MTÜ nyári külpiaci kampányának hatására sokan érkeztek Szlovákiából, Lengyelországból, valamint Ausztriából is. A friss adatsorból kiderül: a németek közül legtöbben a szász (25 százalék), illetve a bajor (17 százalék) tartományból jöttek.

A legnagyobb növekedést a kínai és horvát forgalomban mérték a Balatonnál. Előbbi relációban meghétszereződött a vendégéjszakák száma, s az Adria-parti is majdnem dupla annyian érkeztek, mint tavaly. A legnagyobb arányban Révfülöp, Hévíz és Vonyarcvashegy szálláshelyein fordultak meg nemzetközi utazók, mindhárom településen a vendégéjszakák több mint fele tőlük származott.

A magyarokhoz hasonlóan a külföldi látogatók körében is a siófoki Aranypart szabadstrand, a zalakarosi fürdő és a tihanyi bencés apátság és környezete a legnépszerűbb, ezeken a helyszíneken másfélszer annyi nemzetközi vendég fordult meg, mint tavaly ilyenkor.

Az előttünk álló nyári szezonra az NTAK-ban látható 1,1 millió vendégéjszaka-foglalás 31 százaléka külföldiektől származik, s ezekből legnagyobb mértékben Siófok és Hévíz részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában