A hiperbár oxigénterápia az orvostudomány speciális ága

2023.08.19. 20:00

Együttműködés a Pécsi Tudományegyetem és a Balance Medical Center között

Pénteken a Balance Medical Center hiperbár oxigénterápiás részlegére látogatott a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának dékánja és az innovációs vezetője.

Korosa Titanilla

A keszomkamrában Kerékgyártó Attila, dr. Varga Péter, dr. Nyitrai Miklós, dr. Maróti Péter, dr. Szolnoki Nikolett, dr. Tóth Luca, dr. Pál Attila

Fotó: Korosa Titanilla

Az intézetek közti együttműködés lehetőségéről egyeztetett dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Maróti Péter innovációs vezető és dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvos igazgatója, hiperbár oxigénterápiás orvos.

A lenti egészségközpont a Pécsi Tudományegyetemmel és a Grazi Károly-Ferenc Egyetemmel közösen, egy határon átnyúló osztrák-magyar pályázat keretében kooperál, melynek hozadékaként olyan, oktatásban használható tananyag készül majd el a tervek szerint, mely integrálható lesz a magyar orvostanhallgatók képzésébe.

Dr. Szolnoki Nikolett elmondta, hogy idén tavasszal a Grazi Egyetem vezető professzora látogatott el Lentibe, most pedig a Pécsi Tudományegyetemről érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a központ hiperbár oxigénterápiás részlegét.

- A hiperbár oxigénterápia az orvostudomány speciális ága, lényege, hogy magasnyomású keszonkamrában 100 százalék oxigénlégzés történik – magyarázta az orvos igazgató az eljárásról, melynek élettani hatásai közé többek között sejtregeneráció, hajszálér-újraépülés és gyulladáscsökkentés tartozik, ezért elhúzódó sebgyógyulás és csontfolyamatok terápiájára, műtétek utáni felépülésre, stroke, akut fülzúgás, post covid tünetegyüttes kezelésére használható.

A látogatás résztvevői és a házigazdák b-j dr. Maróti Péter, dr. Tóth Luca, dr. szolnoki Nikolett, dr. Nyitrai Miklós, dr. Pál Attila, dr. Varga Péter

Elképzeléseik szerint - tette hozzá - a jövő orvosai előadás és gyakorlat keretében ismerhetik meg a hiperbár oxigénterápia működését és alkalmazását. A grazi kollégák kezdeményezésére pedig a Balance Medical Center post-COVID kutatásban vesz részt jövőre, az ezzel kapcsolatos előkészületek előrehaladott állapotban vannak.

Dr. Nyitrai Miklós az együttműködéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az orvostudománynak mindig kötelessége megvizsgálni az innovációs lehetőségeket, látogatásuk erről szól. Elmondta, hogy Pécsen van egy, a lentinél kisebb nyomással dolgozó hiperbárikus kamra, de szerették volna látni, hogy a magasabb nyomás üzemeltetése során

milyen körülményeket kell figyelembe venni. Fontos az is, hogy a szakmai partnerekkel itt meg tudják beszélni, hogy a nyomáskezelésnek milyen hatása van az emberi szervezetre, milyen betegségeknél használható a leghatékonyabban.

 

Dr. Maróti Péter innovációs vezető pedig arról beszélt, hogy a graduális orvosképzésben szervezett módon jelenleg nincs feldolgozva az oxigénterápiás téma, azonban az együttműködésnek köszönhetően az egyetemi képzésben ez különböző kurzusok, továbbképzési programok formájában hatékonyan meg tud majd jelenni. A tananyagot a partnerek közösen dolgozzák ki. Feladatuk lesz emellett, hogy az orvoskutató kollégákkal együttműködésben a hiperbárikus terápia által már korábban bebizonyított pozitív hatásokat tudományos módszerekkel igazolják és feltérképezzék azokat a lehetséges indikációs területeket, amelyek ennek a nagyon hatékony eljárásnak minél szélesebb elérését teszik lehetővé. Emellett az is célkitűzés, hogy a lassan gyógyuló sebek esetében hogyan tudnak objektív nyomon követési módszereket alkalmazni.

Kerékgyártó Attila kamrakezelő technikus (középen) tartott tájékoztatást a keszonkamra működéséről a vendégeknek

A határon átnyúló projekt vezető partnerének képviseletében dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatott, hogy a pályázat beadása ez év szeptemberben megtörténik, pozitív elbírálás esetén pedig 2024 tavaszán kezdődhet az érdemi munka. A kutatás és oktatás megvalósítására legalább két év áll rendelkezésre.

- A két egyetem tudásbázisa, valamint a Balance Medical Center kiváló munkatársai együtt biztosíték arra, hogy mások számára is példaértékű, határon átnyúló együttműködés jöjjön létre a centrumok között, amelyhez az egyéb jellegű szakmai hátteret a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház nyújtja - tette hozzá dr. Pál Attila.

A Balance Medical Centerben folyó hiperbár oxigénterápiás munkáról az Orvosi Hetilapban jelent meg tudományos cikk, mely eseteken keresztül mutatja be az ott zajló gyógyító tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában