A versek és az alkotás bűvöletében

2023.08.16. 19:00

Diákjainak is példát mutat a zalaegerszegi szerző

Gaál Zsuzska első verseskötete Mérhetetlen címmel tavaly jelent meg. Az alkotó azóta sem pihen, költeményeit folyamatosan megosztja azokkal, akik szívesen olvassák verseit.

Szakál Eszter

Gaál Zsuzska az első megjelent kötet után is folyamatosan alkot

Fotó: Szakál Eszter

A városban elsősorban pedagógusként és meseterapeutaként ismert alkotó gyakorlatilag a versek világába nőtt bele, édesapját költőként jegyezték, a líra édesanyjához is közel állt. Ő maga mindig szívesen olvasott, majd később szavalt verseket. Ennek kapcsán jegyezte meg, hogy kezdettől fogva idegenkedett a sablonos értelmezésektől, s annak kutatásától, hogy vajon mit gondolt a költő. Hangsúlyozta, ő mindig megtalálta, hogy számára az adott mű mit jelent.

Versírással intenzívebben két-három éve foglalkozik. Műveihez sok mindenből, például inspiráló személyekkel való találkozásokból merít ihletet. Ők támogatták abban, hogy gondolatait a nagyközönség elé tárja. Ami újabb lökést adott az íráshoz, az egy kötet volt, amit édesapja, Gaál Károly születésének 80. évfordulójára közösen jelentettek meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral. Akkor úgy érezte, azzal ott valamit lezárt, s elindulhat a saját útján.

Első kötetébe 47 költemény került, ezekről sokaktól kapott kedvező visszajelzést. S hogy mi ennek az oka? - Úgy tűnik, az emberek megtalálták bennük önmagukat. Talán valami olyan módon közvetítem azt, ami föntről érkezik, hogy azt mások megértik. A költeményeim nem elvontak, érthetőek, de mégis nagyon tömörek és összetettek - vélekedett Gaál Zsuzska.

Az egyik legújabb darabot Számvetés félúton címmel jelentette meg, a következő idézet ebből származik: “Az élet mindig mást hoz/ egyszer megölel, egyszer átkoz/ egyszer felemel, egyszer kárhoz/ egyszer szétszakít, egyszer pártol…” Ezekre a sorokra szintén sokan reagáltak, s még férfiak is jelezték, hogy olvasták a verseit.

Gaál Zsuzskát jó érzéssel tölti el, hogy női attitűddel, a lélekből kiindulva el tud érni a férfiakhoz, pedagógusként pedig külön öröm számára, hogy alkotásai megérintik azokat a fiatalokat, akik a pedagógus pályára készülnek. Így megmutathatja, hogy ez a hivatás sokkal színesebb, mint ahogy sokan gondolják, s inspirációt adhat egyik-másik diákjának arra, hogy elkezdjen alkotni.

Ez a folyamat nála sem szakadt meg a Mérhetetlen után, hiszen állandóan jönnek a gondolatok, amiket igyekszik lejegyezni. Az utóbbi időszakban megszületett költeményeiben a finomabb lelki vonal került előtérbe, s nem egyszer a sorokkal együtt dallamok is feltörtek. Szeretné, ha több költeményét sikerülne megzenésíteni, mivel korábban már volt példa erre.

A tervei között egy 12 fejezetből álló mesekönyv megírása is szerepel. A kiadványról részleteket nem árult el, ám annyit megtudtunk, hogy miként a verseiben és életének egyes területein a lélek, a lelki folyamatok és megoldásaik jutnak meghatározó szerephez, úgy ezekben a mesékben is benne rejtőznek majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában