"Ha csibészségre készülnek, időben közbelépek"

2023.08.24. 11:44

Az év iskolaőre, a Csapiban szolgálatot teljesítő Papp Gábor mindig gyerekekkel foglalkozott, érti a nyelvüket

Dr. Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány „2023. év iskolaőre” kitüntetést adományozott augusztus 20-a alkalmából a kanizsai Papp Gábornak, aki Csapiban, a Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégiumban teljesít szolgálatot.

Benedek Bálint

Papp Gábor nagyfokú empátiás készséggel és hozzáértéssel végzi munkáját, melynek köszönhetően kiérdemelte a rangos elismerést

Fotó: Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Papp Gábor a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén, Csapiban teljesít szolgálatot egy olyan intézményben, ahol integráltan nevelik a sajátos nevelési igényű tanulókat, akik Zala, Somogy és Vas vármegye településeiről érkeznek az iskolába. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság terjesztette fel a díjra Papp Gábort. Méltatásukban szerepel, hogy az év iskolaőre magas színvonalon, nagy empátiával és hozzáértéssel végzi munkáját. A gyerekekhez való hozzáállása példaértékű, sorsukat szívén viseli. A tanulók szeretik, könnyen bizalmukba fogadták, felnéznek rá. Tiszteletük jeléül gyakran lepik meg saját készítésű rajzaikkal, kisebb ajándékokkal.  Személyével már harmadik éve egy kiegyensúlyozott, következetes és munkáját lelkiismeretesen végző szakember járul hozzá az iskola biztonságához. Az iskolaőri feladatok legkiemelkedőbb végrehajtása elismeréséül részesült a magas rangú kitüntetésben.

A 42 éves nagykanizsai Papp Gábor megtisztelőnek tartja a kitüntetést, mint elmondta: mindig gyerekekkel foglalkozott, amikor meghallotta, hogy 2020-tól az iskolákban iskolaőröket foglalkoztatnak, nem habozott, jelentkezett.

- Előtte a Nagykanizsai Javítóintézetben dolgoztam gyermekfelügyelőként, majd több mint három évig a Nagykanizsai Gyermekotthonban szintén ebben a munkakörben láttam el a feladatomat állami gondozott és speciális nevelési igényű gyerekekkel - mesélte. - Az iskolaőr programban a személyes elbeszélgetést, fizikai felmérőt követően egy pécsi tanfolyamon képeztek ki. Az iskolaőrök elsődleges feladata – az intézkedésen túl –, hogy jelenlétükkel megelőzzék az erőszakot, emellett mind a tanulók, mind az iskolában dolgozó pedagógusok, illetve a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak számára megteremtsék a biztonságos környezetet. A csapi intézmény nem szokványos iskola, hiszen hátrányos helyzetű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) gyermekek, illetve sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók alkotják a közösséget.

Papp Gábor kiemelte: hivatásként tekint a munkájára és három éve áll helyt. Szerencsére ez idő alatt egy kezén meg tudja számolni, mennyi esethez kellett végül rendőrt hívni. A kettőből egyet kiemelt, amikor két nyolcadikos fiatal verekedett össze, akiket szétválasztott, szóval komolyabb incidenssé nem fajult a helyzet.

- Az ott tanuló fiatalokra különösen oda kell figyelni, ha segítségre szorulnak, azt illik időben észrevenni, az esetleges problémájukra igenis rá kell kérdezni - folytatta. - Ehhez talán kell némi pszichológiai érzék is, hiszen a gondoknak szeretek elébe menni, inkább a megelőzésre törekedni. Pontosan ismerem már a tekintetüket, a pillantásukat, ha csibészségre készülnek, akkor időben közbelépek. Az évek bebizonyították, vagyis minden nagyképűség nélkül mondhatom: felnéznek rám, tisztelnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában