Vinárium Fesztivál Lendván

2023.08.18. 17:01

A nyárutó legnagyobb idegenforgalmi eseménye

Két korábbi önálló rendezvény összevonásával, valamint számos további programelemmel kibővítve rendezi meg ez évben is a nyárutó legnagyobb idegenforgalmi és gasztronómiai eseményét, a Vinárium Fesztivált Lendva városa. A programsorozat augusztus 24-től szeptember 2-ig tart.

Gyuricza Ferenc

Bukovec Martina (balról), Magyar János és dr. Lendvai Kepe Zoltán a sajtótájékoztatón

Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről pénteken sajtótájékoztató keretében számolt be Magyar János polgármester, Bukovec Martina, a Lendvai Idegenforgalmi és Fejlesztési Közintézet igazgatója, valamint dr. Lendvai Kepe Zoltán, a Galéria-Múzeum főkurátora. Bukovec Martina kiemelte: a Vinárium Fesztivál egyik kiemelt eseménye a szeptember 26-i bográcsfesztivál, ami Szlovénia legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. A jelentkezések alapján idén újra elérheti a résztvevők száma a koronavírus előttiét, eddig 97 főzőhelyet foglaltak le, de várhatóan száznál több csapat vállalkozik a jellegzetes muravidéki egytálétel elkészítésére. A fesztivál másik fő programja, a Lendvai Szüret szeptember 2-án lesz.  

Magyar János többek közt arról beszélt, hogy a bográcsfesztivál egyre inkább nemzetközi jelleget ölt, idén a helyi és muravidéki résztvevők mellé horvátországi és magyarországi csapatok is érkeznek. A Vinárium Fesztivál részeként ünneplik meg a névadó Vinárium kilátótorony megnyitásának nyolcadik évfordulóját is.  

Dr. Lendvai Kepe Zoltán kultúrtörténeti eseményre hívta fel a figyelmet: szintén a Vinárium Fesztivál részeként emlékeznek meg arról, hogy Alsólendván 450 éve nyomtatták ki az első magyar nyelvű könyveket. Ennek kapcsán augusztus 25-én egy nemzetközi tudományos konferenciát tartanak a városban, 26-án pedig az Országos Széchenyi Könyvtár jóvoltából be is mutatják ezeket a köteteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában