Konferencia

2023.08.24. 08:30

450 éves a lendvai könyvnyomtatás

Nemzetközi konferenciát tartanak pénteken Lendván annak tiszteletére, hogy a történelmi magyar városban 450 éve jelent meg az első nyomtatott könyv. Az ünnepi eseményt kiállítás teszi teljessé.

Gyuricza Ferenc

Látható lesz Kultsár György mindhárom, 450 évvel ezelőtt Lendván nyomtatott könyve

Forrás: Wikipedia

A szakmai konferenciának a városháza díszterme ad helyet. A 9 órakor kezdődő program során olyan szaktekintélyek tartanak előadásokat, mint Marjaz Lulik, a Szlovén Nemzeti Könyvtár régi nyomtatványok gyűjteményének gondozója, dr. Klavdija Sedar, a szlovén Primoz Trubar Intézet igazgatója vagy dr. Varga Bernadett, az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője. Mellettük a muravidéki magyarság témában érintett szakértői is szót kapnak. A konferencián az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából látható lesz Kultsár György mindhárom, 450 évvel ezelőtt Lendván nyomtatott 16. századi könyve. A kötetek kora mellett különlegességük, hogy kettőből már csak egy-egy példány maradt fenn. A kiadványok augusztus 26-án 11 órától ugyancsak megtekinthetőek lesznek a Galéria és Múzeum Fő utcai bemutatótermében, ahol a konferencia kísérőrendezvényeként 450 éves az első lendvai könyv címmel egynapos kiállítás nyílik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában