Egyre többen imádkoznak a vértanú lány mielőbbi boldoggá avatásáért

2023.07.26. 18:00

Programok Bódi Mária Magdolna földi születésnapján

„Isten szolgálója”, Bódi Mária Magdolna földi születésnapja alkalmából két eseménnyel is készül a Veszprémi Főegyházmegye.

Péter B. Árpád

Bódi Mária Magdolnáért sokan imádkoznak, köztük Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek is

Forrás: Veszprémi Érsekség

Augusztus 8-án, születése napján a 18 órakor kezdődő, életéért hálát adó ünnepi szentmisét követően a Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban.

Augusztus 11-12-én pedig kétnapos biciklis zarándoklatot szervez az érsekség, amely Veszprémből Szigligetre, a vértanú születésének helyére vezet. Itt a résztvevők szentmisében imádkoznak majd Bódi Mária Magdolna mielőbbi boldoggá avatásáért.

Erre elsősorban a főegyházmegyében működő plébániai ministránsközösségek tagjait, illetve ministránsokat és barátaikat, családtagjaikat várják. Jelentkezni Szalontai István ministránsreferensnél, pókaszepetki plébánosnál lehet.

Bódi Mária Magdolna legismertebb fényképe alapján készült festmény a litéri katolikus templomban. A mementó Kisléghi Nagy Ádám műve
Forrás: Veszprémi Érsekség

Bódi Mária Magdolnával, a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a litéri iskola udvarán.

A vértanú szűz 1921. augusztus 8-án született Szigligeten, szegény uradalmi cselédszülők, az akkori terminus szerint törvénytelen gyermekeként, mert édesapja és édesanyja nem köthetett házasságot. Magdolna azonban később elsőáldozó lett, s ahogy teltek az évek, fokozódott Jézus iránti elkötelezettsége.

Bódi Mária Magdolna fotója. A társait védelmező lányt egy orosz katona végezte ki
Forrás: Veszprémi Érsekség

Tizenhét esztendős volt, amikor Balatonfűzfőn népmissziót tartottak. Ekkor kezdett megvilágosodni előtte: egészen Jézusé akar lenni. Szerzetes szeretett volna lenni, de ebben egyházjogilag „törvénytelen” származása akadályt jelentett.

Bódi Mária Magdolna sírjánál évről évre több százan gyűlnek össze s imádkoznak vértanúhalálának évfordulóján
Forrás: Veszprémi Érsekség

A szovjet csapatok 1945. március 23-án érkeztek Litérre, ahol az egyik katona megtámadta a társait védelmező lányt, s végül – több

lövéssel – végzett vele. Bódi Mária Magdolna kivégzése közben a zsebében lévő rózsafüzért szorította, és a visszaemlékezések szerint így kiáltott: „Uram, Királyom! Végy magadhoz!”.

Halála után két héttel szülei szentségi házasságot kötöttek, és életük végéig vallásosan éltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában