Fontos a nemzettudat

2023.07.25. 18:30

Diós települések randevúztak a Felvidéken

A kezdeményezés segíti a magyar-magyar együttműködést és erősíti a nemzettudatunkat

Péter B. Árpád

A települések polgármesterei bemutatták lakóhelyüket, közösségeiket, képünkön elöl Gál Lajos

Forrás: Gyenesdiás

A felvidéki Diósförgepatony adott otthont a Diós települések nemzetközi találkozójának, amely már tizenharmadik volt a sorban.

Gyenesdiás küldöttsége idén is kitett magáért. A települések bemutatkozó műsorát a nyugat-balatoni kulturális csoportok nyitották: a néptáncegyüttes, a népdalkör és a dalárda műsora megalapozta a Kárpát-medencei találkozó hangulatát.

Népszerű volt Gyenesdiás standja is, ahol nemcsak a település kulturális értékeivel ismerkedhettek meg a látogatók, hanem megkóstolhatták Vaga Irma erdélyi töltött káposztáját, amelynek nagy sikere volt.

A Mados Attila polgármester kezében látható dió jövőre Bihardiószegre gurul, képünkön balról a második Gál Lajos
Forrás: Gyenesdiás

Ezúttal sem hiányozhattak a diós sütemények, a versenyre több mint 80 finomsággal neveztek a résztvevők. A viadalon Vaga Irma különdíjat kapott a Snikersz és a Diós Macaron elnevezésű különlegességéért. A zsűriben Gyenesdiást Tóth Lászlóné képviselte.

– Diósförgepatony közössége igazán kitett magáért: a szervezés, az ellátás és a vendéglátás is kitűnő volt – összegzett Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. – A felénk irányuló szeretet s a szíveslátás melengette a szívünket.

A gyenesdiási küldöttség egy része, középen Gál Lajos
Forrás: Gyenesdiás

Az idei találkozó zárásaként a polgármesterek úgy döntöttek: jövőre a dió a partiumi Bihardiószegre gurul, vagyis ott randevúznak majd a települések.

Gál Lajos lapunknak felelevenítette: e kezdeményezés 17 éve indult el Gyenesdiásról, majd nem sokkal később csatlakoztak a határon túli, nevükben a diós szót viselő falvak, városok is.

– Mindez segíti a magyar-magyar együttműködést, erősíti a nemzettudatunkat, az összetartozásunkat – szögezte le a polgármester. – Nagyon sok barátság szövődött az eltelt esztendők alatt, és arra is volt példa, hogy a települések közös pályázatban vettek részt. Minden

egyes találkozás identitásformáló, valamennyien erősödünk, gazdagodunk általa.

A találkozón nagy sikert aratott a Gyenesdiási Dalárda fellépése is
Forrás: Gyenesdiás

Gál Lajos azt mondta: az ilyen összefogásra külhonban és anyaországon belül is nagy szükség van, „amely egyfajta kiállás is egymásért, s ez erőt ad a magyarságnak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában