Klubvezetői értekezlet

2023.07.11. 18:00

Az idősekért dolgoznak

A Karos Korzó rendezvénytermében szervezte meg az Nyugdíjasklubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Zala Vármegyei Szervezete a negyedéves klubvezetői értekezletét.

Benedek Bálint

Az értekezlet résztvevői, balról: Monszpart Zsolt, dr. Hegyesiné Orsós Éva, Novák Ferenc és dr. Kocsis Gyula

Fotó: Szakony Attila

A megjelenteket dr. Kocsis Gyula, a zalai szervezet elnöke köszöntötte. Beszédében elmondta: jelenleg 50 klub működik Zalában és a hálózatuk folyamatosan bővül. A programtervezetüket kibővítették a Petőfi 200 emlékév kapcsán egy művészeti vetélkedővel, amit öttagú csapatoknak hirdetnének meg, valamint az online térben az idősek hónapjához kötődően városismereti kvízeket tartanának.

– Ernyőszervezetként az a legfontosabb küldetésünk, hogy az idősklubok között országos közösség jöhessen létre – folytatta. – A nyugdíjasokat érintő legnagyobb probléma az elmagányosodás, ám a társasági rendezvények ezt elfeledtetik ezzel a korosztállyal. A klubjaink nagyon aktívak, sport, kultúra és tudomány területén szerveznek elfoglaltságokat a tagjaiknak, akik ezáltal fontosnak érzik magukat. Az érdekképviseleti tevékenységünk szintén lényeges, például bizonyos esetekben méltányossági nyugdíjak kifizetésére is lehetőség nyílhat.

Az eseményen részt vett dr. Hegyesiné Orsós Éva, a 850 klubot felölelő szövetség elnöke, aki hosszasan méltatta a zalai szervezet munkáját, aki szerint az itt alkalmazott jó gyakorlatokból más vármegyék is tanulhatnak.

– Az országos szövetség is kivételesen fontosnak tartja a közösségek építését, szervezését, ezért a rendezvényeikre széles körben várják az időseket – fogalmazott. – Ilyenkor lehetőség nyílik a szakmai tapasztalatcserére, s persze a barátságok elmélyítésére. Több szakmai munkacsoport működik a szövetségben, az egyik a sporttal, a mozgással foglalkozik, mely ugyanolyan lényeges, mint nemrégiben a zalaiak javaslatára létrehozott egészség bizottság.

Szintén vendégként szerepelt az értekezleten az Országos Gyalogló Idősek Közösségének alelnöke, Monszpart Zsolt, aki kivételes küldetésükről szólt a megjelenteknek. Kiemelte: testvére, Monspart Sarolta hagyatékát ápolják, arra szemléletmódra hívják fel a figyelmet, hogy szükség van az életben a mozgásra. Emellett odafigyelnek az idősekre, s ma már ezer gyalogló tagjuk van, hiszen meggyőződésük, hogy heti kétszer 40 perc séta, intenzívebb mozgás meghosszabbítja az életet.

Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc bemutatta a fürdővárost, beszélt az eddigi városi eredményeikről és persze az időseikről is.

– A településünkön az állandó lakosság száma tavaly 2916 fő volt, a 65 év felettiek pedig ennek a 28 százalékát teszik ki – mesélte. – A nyolcvan év felettiek egyszeri támogatásáról szóló rendeletünk célja, hogy a szépkorú lakosság iránti tisztelet és megbecsülés jeleként, olyan egyszeri támogatást nyújtson, amellyel hozzájárul a mindennapi élettel járó kiadások csökkentéséhez, a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megőrzéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában