Országos Vérellátó Szolgálat

2023.06.06. 10:13

Tíz év alatt 12 ezer szervátültetés

A jubileum alkalmából az Országos Vérellátó Szolgálat adott ki tájékoztatót. E szerint az Eurotransplant a legnagyobb európai szervcsereszervezet, melynek 10 éve tagja hazánk.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: pexels.com

Az elmúlt évtizedben 924 donorszerv érkezett külföldről magyar beteg részére, ami a 3922 (elhunyt donoros) hazai szervátültetés 24 százaléka. A nemzetközi együttműködés eredményeként jelentősen javult a magyar betegek szervhez jutási esélye, hiszen a magyar transzplantáltak közel negyede jobb immunológiai egyezésű vesét kapott, vagy érzékenyített betegként gyorsabban sikerült kifejezetten nekik alkalmas szervet találni, vagy kiemelt sürgősséggel szervre váró betegek, esetleg gyermekek voltak.

Az Eurotransplanthoz csatlakozás után 39 százalékkal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét és a pontosabb donorszerv elosztást.

A legnagyobb számban végzett veseátültetésnél az immunológiai egyezés javult. Ennek köszönhetően a beültetett szerv hosszabb ideig működik, a betegek tovább élhetnek jobb minőségű életet. Ez 750 többletévnyereséget jelent az egy évtized alatt. A transzplantált betegek átlagos várakozási ideje csökkent, vese esetében a legjelentősebben, 4,5 évről 3,4-re. A sürgősséggel szervre váró akut betegek száma kétszeresére nőtt, 342 beteg 74 százalékánál sikeres volt a transzplantáció, korábban ez 53 százalék volt, ezekhez a műtétekhez a donorszervek 71 százaléka külföldről érkezett.
Az érzékenyített - immunizált - transzplantált betegek közel 8 éves átlagos várakozása 4 évnél kevesebbre csökkent, miközben a többi, nem immunizált vesetranszplantált beteg várakozási ideje is csökkent 0,4 évvel.
A teljes jogú tagság 10 éves időszaka alatt 176 gyermek kapott itthon szervet, a gyermekeknek beültetett vesék 66,7 százaléka (52), a májaknak 40,8 százaléka (20), a szíveknek 83 százaléka (34) az Eurotransplantból érkezett.

Az Eurotransplant-csatlakozás óta minden alkalmas donorszervet beültettek, nem vesznek el szervek beültetésre váró páciens hiányában. Ez felbecsülhetetlen eredmény. A jubileummal szinte egy időben, 2023. május 10-én végezték el a 12 000. szervátültetést Magyarországon. A  vesét a debreceni egyetemi klinikán kapta meg a beteg.

A 12 000 szervátültetésből 9626 vese-, 1277 máj-, 772 szív-, 129 tüdő és 196 hasnyálmirigy-átültetés volt. Utóbbi általában vesével kombináltan. A programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset 3 évnél rövidebb idő alatt történt meg, derül ki a tájékoztatóból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában