Miénk itt a tér

2023.06.13. 16:30

Nem vihettük haza, de nézegethettük a kirakatban – autószalon a belvárosban

A Zalai Hírlap 1969. szeptember 14-ei száma beszámolt róla, hogy autószalon épül a Kossuth utca 7. szám alatt, a zöldségbolt és az ápolónőképző iskola között. Az erre a helyre tervezett többszintes MEZŐBER irodaház földszinti részét a MERKUR vállalat kapja majd meg egy olyan reprezentatív autószalon kialakítására, amely alkalmas lesz legalább 8-16 személygépkocsi bemutatására. A körülbelül 400 négyzetméter alapterületű bemutatóterem valóban impozáns kivitelű lesz, teljes üvegfallal, egyedi tervezésű bútorokkal, olvasható a korabeli cikkben.

Nagy Betti

Újabb személygépkocsik érkeztek 1979 májusában, Kiss Ferenc fotója

Forrás: ZH-Archívum

Csűri István, a MERKUR vezérigazgatója a szalon avatási ünnepségén 1973. június 14-én elmondta, hogy „a vállalat szolgáltatásait szeretnék az egész országban mind magasabb színvonalra emelni, s ehhez elengedhetetlen, hogy az emberek a lakóhelyükhöz közelebb eső helységekben is hozzájussanak a szükséges információkhoz, s azokhoz a cikkekhez, amire gépkocsijukhoz szükségük van.” Vidéki városban először Zalaegerszegen nyitott üzletet a MERKUR. Az ünnepélyes átadásra megérkeztek a bemutatóterem új „lakói”, egy Polski Fiat, egy Zsiguli, egy Skoda S-100-as, egy Zaporozsec és egy ARO gépkocsi.

Az autószalon avatása 1973 júniusában
Forrás: ZH-Archívum

1976 márciusában megérkezett a szalonba az 1300 – pontosabban 1294 – köbcentiméteres Zsiguli. A megnövelt motortérfogat miatt nyolc lóerővel többet, 68 lóerőt és 145 kilométeres végsebességet lehet „kihozni” belőle. Szembetűnő változás, hogy a megszokott gumituskók helyett gumiszalag ütközőt találunk a kocsi elején és hátulján. A kocsi belsejében is van változás, fekete alapú műszerfal, kényelmesebb, úgynevezett kagylóüléseket helyeztek el benne. A 88 ezer 700 forintba kerülő személygépkocsira a MERKUR egyelőre csak típusmódosítást fogad el, megrendelést még nem.

Megérkezett a szalonba az 1300-as Zsiguli 1976 márciusában
Forrás: ZH-Archívum

1977. október 14-étől az új Skoda-105-ös személygépkocsit csodálhatták meg az érdeklődők. Az S 100-as modellhez viszonyítva a legszembetűnőbb változás az új vonalú karosszéria a nagy szögben nyíló ajtókkal, nagy üvegfelületeivel.

Az új Skoda-105-ös a szalonban 1977 októberében
Forrás: ZH-Archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában