800 pályázó közül győztek

2023.06.22. 14:30

A Miklósfai Tagóvoda sikere a digitális témahéten

A fővárosi Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában tartották nemrégiben a Digitális témahét díjátadó ünnepségét. A Miklósfai Tagóvoda „A Farsang meséje” című projektjét a szakmai zsűri kiválónak ítélte, így a 800 pályázó közül óvodai kategóriában győztek.

Benedek Bálint

A díjnyertes programot megvalósító Nyuszi csoport lelkes tagjai

Forrás: ZH

A Digitális témahét a digitális pedagógia legnagyobb hazai eseménye. Nagykanizsa Központi Óvoda 2021 óta rendszeresen pályázik olyan pedagógiai projektekkel, melyben a digitális eszközhasználat és készségfejlesztés hatékonyan megvalósulhat. A program legfontosabb célja a digitális kompetenciafejlesztés és pedagógia elterjesztése.

Az idei hét kiemelt témái között szerepelt a digitális állampolgárság, a digitalizáció jelene és jövője, a technológia eszközei és alkalmazásai. Ezen felül az algoritmikus gondolkodás és programozás, mint az alkotás eszközei, illetve a digitális biztonság és esélyteremtés, valamint a pedagógusok önállóan is választhattak a tantervhez illeszkedő projekttémákat.

A Miklósfai Tagóvoda nyert a Digitális témahéten. A díjátadáson, balról: Bánki Andrea, a Belügyminisztérium kormányfőtanácsos, dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Digitális Témahét fővédnőke, Kománé Gyurkó Erzsébet óvodapedagógus, Geröly Krisztina tagóvoda-vezető és Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökigazgató-helyettes
Forrás: ZH

A témáról és a szakmai sikerről Geröly Krisztinával, a Kossuth és Miklósfai Tagóvoda vezetőjével beszélgettünk.

– A 21. század szerves része a digitális írástudás, a számítógép kezelés, az interneten való eligazodás, okostelefon, egyéb eszközök használata – mondta. – A gyerekek otthoni környezetben is használnak már számítógépet, tabletet, okostelefont. Az alfa generációt nevelve az óvodában szükségesnek látjuk felhívni a figyelmet az „okos eszközök, okos használatára”. Lehetőséget biztosítva a szülők számára is olyan alkalmazások megismerésére, mely hozzájárul a gyermekek sokoldalú képességfejlesztéséhez.

Hozzátette: a Miklósfai és a Kossuth Tagóvoda az idei évben is lelkesen csatlakozott a témahétre pályázók köréhez. Olyan témák köré építkeztek, melyek óvodai életükben hagyományosan jelen vannak. Viszont egy új oldalról megközelítve sokkal érdekesebbé, befogadhatóbbá tették a mai kor gyermeke számára. A projektpedagógia módszereire építkezve fokozták a gyerekek érdeklődését, motiváltságát. A cselekvő aktivitás végigkísérte a programsorozatot. Különböző munkaformában, a fiatalok igényeihez igazítva, játékosan összegezték ismereteiket, építkeztek a korábban megszerzett élményeikre, tapasztalataikra.

– A Kossuth Tagóvodában az intézmény névadójához méltón március 15-hez kapcsolódva a Talpra Magyar! projektünk erősítette gyermekeink hazaszeretetre nevelését, nemzeti identitástudatuk alakítását – folytatta Geröly Krisztina. – Miklósfán pedig a farsangi időszakhoz kapcsolódott A Farsang meséje című program. Az óvoda kiemelt feladata a hagyományápolás, a népi kultúra értékeinek megőrzése, a falusi élet szokásainak újra élése. A projektben bemutattuk, hogy a gyermekek hagyományápoló tevékenységébe miként építhetjük be az okos eszközök, okos használatát, múltunk tisztelete, közösségépítő szerepe érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában