Társadalmi összefogás

2023.05.24. 10:30

Megvásárolja a művelődési ház épületét a bázakerettyei önkormányzat

Társadalmi összefogással kívánja megvásárolni a bázakerettyei Déryné Művelődési Ház épületét a dél-zalai település önkormányzata. Az ingatlan jelenleg a MOL Bányász Szakszervezet tulajdonában van, amely 46 millió forintért kívánja értékesíteni azt.

Gyuricza Ferenc

A Déryné Művelődési Ház épülete

Fotó: Gyuricza Ferenc

Csatlós Csilla, a község polgármestere úgy fogalmazott: miután a hazai szénhidrogén-bányászat egyik kultikus épületéről van szó, ezért az önkormányzat nem hagyhatja, hogy az a szabadpiacon cseréljen gazdát. 46 millió forint szabadon felhasználható tartaléka viszont nincs a településnek, ezért széles körű összefogást sürgetnek.  

– A Déryné Művelődési Ház tulajdonjogának megszerzése már többször napirendre került, ám a MOL Bányász Szakszervezet, mint tulajdonos most helyzetbe hozott bennünket azzal, hogy a szabadpiacon kívánja értékesíteni az ingatlant – magyarázta a polgármester. – 2022 végén sikerült megállapodnunk abban, hogy húsz százalékos foglaló azonnali kifizetése mellett az önkormányzat vásárolhatja meg az épületet. A fennmaradó részt 2023 június 30-ig kell átutalnunk a szakszervezet számlájára.  

Csatlós Csilla polgármester
Forrás: ZH-Archívum

Csatlós Csilla elmondta: a foglalóhoz szükséges összeget ingatlanértékesítésekből teremtették elő, ám a teljes vételár nem állt rendelkezésükre, ezért kértek haladékot annak kifizetésére. A szükséges összeg előteremtésére gyűjtést hirdettek, a támogatók úgynevezett téglajegyek megvásárlásával járulhatnak hozzá az épület tulajdonjogának megszerzéséhez. Ezt az adománygyűjtő akciót a Bázakerettye Jövőjéért Közhasznú Alapítvány koordinálja. A polgármester azt is hozzátette: az adományozóknak köszönhetően időarányosan viszonylag jól állnak, de a teljes vételárból még jelentős összeg hiányzik.

– Ezért az alapítvány júniusban egy jótékonysági rendezvényt szervez, amelynek bevételét szintén az épület megvásárlására kívánják fordítani – sorolta tovább a polgármester. – Közben folyamatosan vannak rendezvényeink a Déryné Művelődési Házban, június 2-án például helyi alkotók munkáiból nyílik kiállítás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában