Fogvatartottak is dolgoztak a templomkertben

2023.05.24. 17:30

Felújították a zalaapáti kálváriát, a padokat és a Golgota három keresztjét

A Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozóinak és több elítéltnek köszönhetően megújultak a zalaapáti templomkert stációi, padjai, valamint a Golgota három keresztjét megjelenítő fa kompozíció.

Péter B. Árpád

A közreműködők több száz munkaórát fordítottak a felújításra

Forrás: bv

Dely Dorottya Jézus keresztútját ábrázoló tűzzománc képeket készített a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje, Szent Adorján tiszteletére, még 2015-ben. A zalaapáti Szent Adorján-templom kertjében álló alkotás fából készült tartóoszlopait azonban az évek során kikezdte az időjárás, akárcsak az ott lévő padok ülőkéit.

Az elmúlt hónapokban ezeket újították fel a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet dolgozói, illetve a szabadságvesztésüket töltő elítéltek, akik úgynevezett jóvátételi munka keretében lecsiszolták, javították és újrafestették ezeket az elemeket. A restaurációban közreműködők több száz munkaórát fordítottak e nemes feladatra.

A Golgota három keresztje is megújult Forrás: bv

A legnagyobb kihívást a Golgota megújítása jelentette, az elemeit ugyanis nem lehetett szétszerelni. Ezért – a szükséges megelőző biztonsági intézkedéseket követően – két fogvatartott a helyszínen újította fel a három fakeresztet és azok tartószerkezeti elemeit.

– Kívánom, kísérje áldás a felújításban résztvevőket, valamint azokat is, akiknek lelki épülését szolgálja majd a felújított templomkert: ott elmélkedve ismerjék fel és fogadják el Isten ajándékozó kegyelmét és szeretetét – fogalmazott a munkálatok végeztével Ráncsik Róbert, a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet lelkésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában