51. alkalommal

2023.05.25. 08:00

Elsősegélynyújtásból versenyeztek a fiatalok Zalaegerszegen

Csecsemő újraélesztése is várt szerdán az elsősegélynyújtó-verseny résztvevőire.

Arany Gábor

A Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium Azt mondom, Úristen… nevű csapata verseny közben

Fotó: Arany Gábor

A Magyar Vöröskereszt idén 51. alkalommal rendezte meg  a felmenő rendszerű megméretést, amelynek megyei döntőjét Zalaegerszegen, a Mindszenty Sportközpontban tartották. Preisz Péter, a karitatív szervezet megyei elsősegélynyújtó koordinátora arról számolt be, hogy két-két  gyermek és ifjúsági csapat került a döntőbe, valamint versenyen kívül vett részt a Mindszenty-iskola felnőtt csapata, amely tavaly harmadik helyet ért el az országos döntőben. A megszokott tematika szerint az elsősegélynyújtáshoz és a Vöröskereszthez kapcsolódó elméleti kérdéseket firtató két állomás mellett további négy helyen a versenyzők rátermettségét mérték fel. Ezért megint sokkoló helyzetekben kellett helytállni az ötfős csapatoknak.

A keszthelyi Vajda János Gimnázium csapata, az INKU-Bátorok sérülteket lát el
Fotó: Arany Gábor

Ezek egyikénél kellett a csecsemőt ellátni, mert félrenyelt és leállt a légzése, amikor etetése közben az édesanyját kergetőző fiúk meglökték. A fiatalok is megsérültek, az anya pedig elájult, hogy kellően összetett legyen a feladat. És ez csak egy volt a négy hasonló bonyolultságú eset közül.

A helyzetfelismerés gyorsasága, a sebesültek ellátása mellett az ellenőrök azt is értékelték, milyen volt a kommunikáció az elsősegélyt nyújtók és a segítségre szorulók között. Mindezt kiértékelve alakult ki a sorrend. Ez alapján a szeptember 16-án Szolnokon megrendezendő országos döntőben Zalát a gyermekek kategóriájában az egerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium Azt mondom, Úristen… nevű csapata, míg az ifjúságiak között a keszthelyi Vajda János Gimnázium INKU-Bátorok nevet viselő formációja képviseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában