Navracsics Tibor nyitotta meg a GreenTech második napját

2023.05.26. 12:30

Az egész kontinens jövőjét határozza meg a zöldpolitika

Lantos Csaba energiaügyi miniszter fővédnökségével szervezték az idei kétnapos GreenTech konferenciát a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán. Csütörtökön az energiaügyi tárcavezető, míg pénteken dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott nyitóbeszédet.

Mozsár Eszter

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondott nyitóbeszédet. Fotó: Fehér Márk

Nem csupán kormányzati döntésekkel, hanem az Európai Unió által támogatott beruházásokkal kívánja Magyarország megalapozni a jövő zöld gazdaságát, bocsátotta előre a politikus.

- Szükségünk van az uniós támogatásokra, hiszen ezek a beruházások rövid idő alatt valósulnak meg, s a költségek miatt valóban európai összefogást igényelnek a tagállamok részéről. A zöld átmenet számunkra azért is fontos, mert a megújuló energiákra alapuló ellátási hálózatok lehetővé teszik a nagy országos elosztási központok lebontását kistérségi, tájegységi vagy adott esetben városi ellátórendszerekre. Azaz az eddigieknél sokkal decentralizáltabb területfejlesztési politikát tesz lehetővé, ami nem csupán környezetbarátabb, hanem a helyi döntéshozók számára sokkal nagyobb lehetőségeket, felelősséget jelent. Éppen ezért ez a tanácskozás nem csupán a szakma és az érdeklődők számára hasznos seregszemle, hanem a térségi politika, a területfejlesztés számára is fontos referenciapont – mondta dr. Navracsics Tibor.

A második nap is nagy volt az érdeklődés. Fotó: Fehér Márk

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy negyven évvel ezelőtt az akkor még nyugat-német szövetségi parlamentbe bekerültek a zöldek, s így szembesült Európa azzal, hogy a környezetvédelem nemcsak napi téma, hanem politikaformáló tényezővé is válhat, ami az egész kontinens jövőjét megváltoztathatja. A fenntarthatóság azóta fontos része az Európa jövőjéről való gondolkodásnak. Az úgynevezett Zöld átmenet tematikája, törvényhozási programja és szakpolitikai keretrendszere az egyik leghangsúlyosabb programja az Európai Bizottság tevékenységének, amit sem a világjárvány, sem az orosz-ukrán háború nem tudott teljes egészében felülírni, fejtette ki dr. Navracsics Tibor.

A GreenTech idei programjában csütörtökön többek között a körforgásos gazdaság, a járműipari és dróntechnológiai innováció, a környezetvédelem és energetika volt fókuszban. Pénteken a hidrogénenergiának a közlekedésben betöltött szerepéről, a közösségi közlekedésről, a városi mobilitásról és logisztikáról esik szó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában