Közösségi helyszín született Keszthelyen

2023.05.11. 20:00

A KultUdvar civil szervezetek otthona lesz a jövőben

Címkék#KultUdvar

Felújított, civil szervezetek által használható közösségi teret adtak át Keszthely belvárosában. A Kossuth utcai épületrész a KultUdvar nevet viseli a jövőben.

Péter B. Árpád

Negyvenmillió forintból újult meg az épületrész. A KultUdvar átadásán Nagy Bálint, Vozár Péterné és Manninger Jenő

Fotó: Péter B. Árpád

A jórészt TOP-forrásból megvalósított beruházás átadásán Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő kiemelte: e siker alulról jövő kezdeményezés eredménye, s azt a sokak által megfogalmazott igényt elégíti ki, hogy legyen még több olyan helyszín a városban, ahol a civil közösségek otthonra lelhetnek, találkozhatnak. A fejlesztés remek példája az összefogásnak is, hiszen a Városüzemeltető Kft., illetve számos szervezet együttműködése és sikeres pályázatai révén újult meg kívül-belül épület, tette hozzá a politikus.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere azt mondta, sokak közös munkája kellett e beruházáshoz. Emlékeztetett: húsz éven át e házban működött országgyűlési képviselői irodája, s naponta szembesült azzal, hogy „jobb sorsra érdemes része is van” ennek az ingatlannak, amely mostantól, a felújítás révén, a közösségek építését is szolgálhatja.

Vozár Péterné alpolgármester felidézte, a fejlesztéshez a CLLD-pályázat – közkeletű nevén: a „városi Leader” – adta az alapot, amelyben az Összefogás Keszthelyért Egyesület mintegy 400 millió forintot nyert, amiből 340 milliót továbbpályáztatott, s ebből a forrásból például játszóterek, közösségi és szabadtéri helyszínek újultak meg, vagy jöttek létre.

E keretből készült el a 142 négyzetméteres belső tér irodákkal s egy központi közösségi térrel, majd civilek újabb pályázatai révén bútorok érkeztek, az épületrész külső homlokzata is megújult, s hátra van még a nyílászárók cseréje.

A KultUdvart a jövőben kilenc közösség használhatja, tette hozzá Vozár Péterné, kijelentve: amellett, hogy Keszthely önkormányzata támogatta az álom valóra váltását, az együttműködő szervezetek összesen 40 millió forint állami forrást nyertek a beruházásra. Az alpolgármester jelezte, újabb két közösségi helyszín kialakítására is pályázik a város.

Mielőtt Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa megáldotta az épületet, úgy fogalmazott, itt s a hasonló helyszíneken „értéket teremtünk, kultúrát őrzünk, találkozhatunk, építve a jövőt s a város szellemiségét”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában