Hadak útján

2023.04.13. 11:30

Előadás egy kivételes ezredesről a kanizsai könyvtárban (videó)

A Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat szerdán folytatódott a Halis-könyvtárban. Ezúttal dr. Szakály Sándor Széchenyi-díjas magyar történész, az MTA doktora, egyetemi tanár beszélt vitéz Oszlányi Kornél ezredesről és a nagykanizsai 9. könnyű hadosztályról a Don-kanyarban.

Benedek Bálint

Az Oszlányi leszármazottak, az előadás szervezői és a történész, balról: Horváth István unoka, Horváth Ákos unoka, dr. Szakály Sándor, Oszlányi-Salacz Csenge ükunoka, ifj. Oszlányi-Salacz Iván dédunoka, id. Oszlányi-Salacz Iván unoka, Huszár András és Musztács Krisztián könyvtáros

Fotó: Szakony Attila

Az érdeklődőket Huszár András amatőr történelemkutató, az előadássorozat ötletgazdája és társszervezője köszöntötte. Elmondta: lokálpatriótaként és büszke hazafiként erkölcsi kötelességük, hogy megismerjék a Don-kanyarban harcoló hőseiket. Akik a legjobb tudásuk szerint küzdöttek és kitartottak ameddig lehetett, megcselekedték, amit megkövetelt a haza. Ők nem áldozatok voltak, hanem katonák, akik az embertelen körülmények között a végsőkig helytálltak.

- Nagykanizsa büszke lehet, mert sokszínű városként megszámlálhatatlan sok értékkel, vagyis "kanizsaikummal" rendelkezik - emelte ki beszédében Balogh László polgármester. - Vitéz Oszlányi Kornél ezredesnek, az utolsó magyar katonai lovagnak a Donnál az utóvéd utóvédjeként nagy szerepe volt abban, hogy háromezer honvéd visszatérhetett a frontról. Példaértékű tetteivel írta be magát a város és az ország történelmébe.

Dr. Szakály Sándor előadásában vitéz Oszlányi Kornél életútjáról beszélt a kaposvári születésétől kezdve az első és a második világháború csatamezőin át egészen clevelandi haláláig. Egy katonatisztről, aki a magyar katonai erények tökéletes megtestesítője, számos magas rangú kitüntetés birtokosa, hazáját és családját rajongásig szerető ember volt. Doni hős, az egyetlen magyar katonatiszt, aki a második világháború alatt kiérdemelte a Mária Terézia Katonai Rend Lovagkeresztjét, Nagykanizsa díszpolgára. Katonai erényei és eredményei, valamint emberi nagysága követendő példává teszik őt minden korban.

Az eseményen részt vettek vitéz Oszlányi Kornél unokái, dédunokája és ükunokája is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában