Az ellenzéki párt szerint a kormány képtelen fenntartani a szolgáltatást

2023.04.30. 17:30

A DK nemet mond a postabezárásokra Zalában is

Címkék#DK

A DK nem szavazza meg a postabezárásokról szóló törtvénytervezetet, mondta keszthelyi sajtótájékoztatóján Varju László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Péter B. Árpád

A DK nem szavazza meg a postabezárásokról szóló törvénytervezetet, jelentette ki Dékány Péter és Varju László a keszthelyi sajtótájékoztatón

Fotó: Péter B. Árpád

A politikus emlékeztetett: tavaly a kormány arról beszélt, ideiglenesen bezár 366 hivatali helyiséget, „de már akkor is nyilvánvaló volt, hogy ez végleges döntést jelent”. Közben az önkormányzatok komoly anyagi áldozatvállalással néhányat ugyan megmentettek, de ez csupán töredéke a megszüntetésre ítélt postáknak, fogalmazott Varju László.

A DK alelnöke sorolta: „1890 postahivatalt működtetett a vállalat önállóan, jelenleg ott tartunk, hogy ennek több mint 15 százalékát be akarja zárni egy törvénnyel a kormány, mivel a szolgáltatást képtelen fenntartani. Ez azért is dühítő, mert emiatt jelentősen csökken a minőség az európai ellátási színvonalhoz képest. Magyarországon 10 ezer főre 1,6 posta jut, a kontinensen ez a szám megközelíti a hármat, mert a magyar kormány képtelen megoldani a rendes szolgáltatást. Mindez az Orbán-kormány elrontott gazdaságpolitikájának következménye”, összegzett Varju László.

Dékány Péter keszthelyi önkormányzati képviselő, a DK választókerületi szervezője hozzátette, a zalai 2-es választókerület 100 településéből 41-ben üzemel posta. A kormányzati elképzelések szerint viszont a jövőben az 1500 alatti lélekszámú településeken megszűnik e szolgáltatás, ami itt 30 községet érint, folytatta a városatya, leszögezve: emiatt hátrányos helyzetbe kerülnek a kisebb falvak lakói.

Dékány Péter felidézte, tavaly ősszel hat postát zártak be a választókerületben „ideiglenesen”, ezek közül az egyiket Keszthely önkormányzata megmentette, több mint 30 millió forintot biztosítva az üzemeltetésére, „de elképzelhető, ez a jövőben változik, mert a gazdasági helyzet miatt nem valószínű, hogy ez tartható lesz, s várhatóan ez a posta is megszűnik majd”.

A kistelepüléseken további gond, hogy a kézbesítők szállítják majd ki a küldeményeket, ami további terheket ró rájuk, s ez tömeges pályaelhagyáshoz vezethet, jelezte a DK önkormányzati képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában