Jézus Krisztus életének folytatása

2023.03.04. 17:07

Örök nyugalomra helyezték Horváth László volt türjei plébánost

Örök nyugalomra helyezték Horváth László címzetes esperest, nyugalmazott türjei plébánost, aki életének 81., áldozópapságának 58. évében, hosszú betegség után, szentségekkel megerősítve, a hévízi Szent Lukács Idősek Otthonában visszaadta lelkét Teremtőjének.

Péter B. Árpád

Dr. Udvardy György: Jutalmazza meg őt az örök életben a boldogsággal, a pásztorok ajándékával

Fotó: Halász Gábor

Lelki üdvéért dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatott be engesztelő gyászmisét a cserszegtomaji Szent Anna-templomban. Kijelentette: „Hisszük, hogy elhunyt László paptestvérünk, a színről-színre látásban találkozik azzal az irgalmas Istennel, aki után szolgálatában, életében vágyakozott, akiről prédikált, akinek a szentségeit szolgáltatta.”

A főpásztor a gyászmise elején elmondta: Horváth László kívánsága az volt, hogy temetésekor a papságról hangozzék el tanítás, az ő személyes cselekedeteit, érdemeit senki ne méltassa, „sokkal inkább figyeljünk a papság szentségének ajándékára.”

Dr. Udvardy György (szemben): Hisszük, hogy László paptestvérünk a színről-színre látásban találkozik az irgalmas Istennel
Fotós: Halász Gábor

Dr. Udvardy György homíliájában úgy fogalmazott, amikor szeretnénk a papság, mint ajándék lényegét megragadni, akkor az életre hívó Istennél látjuk magunkat.

– Ő az, aki a teremtés kezdetén mindannyiunkat megálmodik, kigondol, a teremtésben különféle képességekkel megajándékoz, és egészen sajátos módon hív az ő szolgálatára – folytatta a Veszprémi Főegyházmegye érseke. – Kinek-kinek adva azt az ajándékot, amivel azt kívánja, hogy az ő dicsőségét szolgálja, s az ember javát, üdvösségét is tudja segíteni.

A főpásztor arról is beszélt, az ajándékok közül kiemelkedik az egyházban a papság szentsége. Hiszen „nem más ez, mint Jézus Krisztus életének a folytatása. „Azé az engedelmes fiúé, aki értünk emberré lett, meghalt és feltámadott, aki rámutatott az Atya szeretetére, aki üdvözíteni akar minden embert, és aki megígéri minden embernek, aki benne hisz, hogy örökké él és nem hal meg soha többé”, emelte ki dr. Udvardy György.

Horváth László hosszú, súlyos betegség után adta vissza lelkét Teremtőjének. Temetésén (szemben balról) dr. Udvardy György, mellette Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa
Fotós: Halász Gábor

– Köszönetet mondunk László paptestvérünk életéért, szolgálatáért, kiválasztottságáért, papságáért – szögezte le a veszprémi érsek. – És tudjuk, ezzel együtt könyörögnünk is kell, hiszen emberi korlátaink, gyengeségeink miatt mindannyian rászorulunk az üdvözítő Isten irgalmára. Jutalmazza meg őt az örök életben a boldogsággal, a pásztorok ajándékával, azzal, amit egész életében a szentség erejében hirdetett.

Az engesztelő gyászmise után a Szent Anna-templom melletti temetőben helyezték örök nyugalomra Horváth Lászlót, aki 1965-ös pappá szentelés után káplánként szolgált Nagykapornakon, Nemesapátiban, Káptalanfán, Nagyatádon, Attalán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templomban és az ajkai Jézus Szíve Plébánián. Plébánosként Szalapán, Óhidon és Mihályfán, majd 2010-es nyugdíjba vonulásáig Türjén szolgált, oldallagosan ellátva Kisgörbőt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában