Sokrétű felhasználási lehetőség

2023.03.20. 16:27

Kerekasztal-beszélgetés a drónokról Nagykanizsán (videó)

A társadalom által leginkább ismert két terület – a játék és a harcászat – mellett számos további felhasználási lehetősége van a drónoknak, ezért megismerésük érdekében szervezett hétfőn kerekasztal-megbeszélést Nagykanizsán a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége dróntagozata.

Gyuricza Ferenc

GTTSZ-megbeszélés a polgármesteri hivatalban, balról: dr. Nyikes Zoltán (Phd) Milton Friedman Egyetem, Informatika Tanszék, a GTTSZ dróntagozatának társelnöke, Örmény Georgina Viktória, a dróntagozat elnöke, Balogh László polgármester és Balogh Péter ezredes, a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központjának parancsnoka

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Drón az új király elnevezésű tanácskozásnak volt előzménye, hiszen tavaly novemberben ugyancsak a dél-zalai városban tartotta konferenciáját a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége legújabb szervezeteként létrejött dróntagozat. Annak következményeként többek közt az is kiderült, hogy az állampolgárok többsége – tehát a nem szakemberek – kevésbé ismerik a drónok felhasználási lehetőségeit, ezért a hétfői kerekasztal-megbeszélés már ennek tudatosítása érdekében jött létre. Mint azt Balogh László nagykanizsai polgármester bevezetőjét követően Örmény Georgina Viktória drónirányító- és adatelemző szakmérnök, ipari drón pilóta, a dróntagozat elnöke kiemelte: ezt 12 szakmai terület egy-egy példájának bemutatásával szeretnék elérni.

A kerekasztal-beszélgetésen így többek között a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az erdészet, a mezőgazdasági, valamint az ipari célú felhasználás képviselői is ismertették a drónokkal kapcsolatos tevékenységüket, de jelen volt Magyarország első női FPV drónpilótája is, aki a technikai sporttal kapcsolatos lehetőségeket ismertette.  

Örmény Georgina Viktória a tanácskozással kapcsolatban lapunknak elmondta: a résztvevők egyebek mellett megállapították, hogy a drónok jövőbeni felhasználását illetően igen sokrétű a lehetőség, ám a szabályozás még számos területen további pontosításra szorul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában