Lelassult az ASP-járvány terjedése a hazai vadállományban

2023.03.09. 18:30

Állategészségügyi tájékoztatót is meghallgatott a vármegye közgyűlése

Idei harmadik ülését tartotta csütörtökön Zalaegerszegen a Zala Vármegyei Közgyűlés. A testület meghallgatta a Zala Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője, dr. Németh Ágnes Izabella tájékoztatóját állategész­ségügyi, járványü­gyi és állatvédelmi igazgatási témában.

ZH

A pulpitusnál dr. Németh Ágnes Izabella vármegyei főállatorvos, jobbra az alelnökök: Ruzsics Ferenc, Pácsonyi Imre és Bene Csaba, valamint dr. Pál Attila elnök

Forrás: ZH

A vármegyei főállatorvos részletesen bemutatta az általa vezetett főosztály szervezeti egységeinek feladatait. A tájékoztató kitért az afrikai sertéspestis járvány kapcsán megtett intézkedésekre és azok eredményeire. A főosztályvezető közlése szerint a mentesítési terv által előírt kötelezettségek teljesülésével, a vadgazdálkodásban részt vevő szereplők és a sertéságazat szereplőinek felelősségteljes jogkövető magatartásával az ASP járvány terjedése a vadállományban lelassult hazánkban. Jó eséllyel a sertéságazatot, és így a nemzetgazdaságot is erősen veszélyeztető fertőző betegség megállítható a vaddisznóállomány erőteljes gyérítésével.

Mint elhangzott, Zala vármegye az elmúlt három évben a betegség megjelenése elleni védekező intézkedések végrehajtásában – a vadgazdálkodók és a hatóság együttműködésének következtében – jól teljesített. Dr. Németh Ágnes Izabella a kóbor állatok befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok, valamint az állatok védelméről és kíméletéről szóló jogszabályok teljesülése kapcsán elmondta: a hatályos joganyag megfelelően, részletekbe menően, érthető logikát követve adja meg a szabályozást; az állatvédelem területén a források szűkössége nehezíti a feladatok még eredményesebb ellátását. Remélhetőleg a közeljövőben ezen a téren is előrelépések történhetnek, mivel az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos 2022 májusától felkarolta az állatvédelem területét.

A tájékoztató elfogadása után a vármegye Integrált Területi Programjának 3.0 verzióját tárgyalta meg a testület. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Európai Bizottság által tavaly decemberben történt jóváhagyását követően a végleges tervezési keretek alapján lehetőség nyílt a 61,322 milliárd forintos forráskerettel már elfogadott ITP dokumentumnak a TOP Plusz struktúráját lekövető felülvizsgálatára, annak elfogadására. Az év során lehetővé válik a TOP Plusz pályázati felhívások kiírása is. Az idén egy további ITP-módosítás, az árfolyamnyereségből származó és az inflációt ellentételező források felhasználási lehetőségeinek rögzítése várható.

Az ülésen elfogadták az önkormányzat 2023. évi összesített közbeszerzési tervét, majd a Zala Vármegyei Önkormányzat és a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti megállapodás felülvizsgálatára került sor. Végül a lejárt határidejű határozatokról szóló jelentés jóváhagyását szavazta meg a vármegyei közgyűlés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában