„Az egységet építjük”

2023.01.21. 17:00

Véget ért az ökumenikus imahét Keszthelyen

Három közös alkalomra várták a híveket a történelmi egyházak keszthelyi felekezetei az ökumenikus imahéten. A hitbéli találkozások helyszíne mindannyiszor a Kis Szent Teréz-bazilika Mária-kápolnája volt.

Péter B. Árpád

Együtt szolgáltak az ökumenikus imahéten, b-j Zichy Emőke, Tál Zoltán, Honthegyi Zsolt és Mezei András

Fotó: Péter B. Árpád

Szerdán Zichy Emőke református, csütörtökön Honthegyi Zsolt evangélikus lelkipásztor, pénteken pedig Tál Zoltán, a Fő téri templom plébánosa volt az igehirdető. A közös istentiszteleteken mindannyiszor szolgált Mezei András, a házigazda Kármel plébánosa is.

A záró alkalommal még a pótszékek is megteltek a bazilika kápolnájában, ahol Zoltán atya úgy fogalmazott: ahogyan János I. levelében olvassuk, Isten maga a szeretet, „amely nem abban áll, hogy mi szerettük őt, hanem hogy elküldte Fiát váltságul mindannyiunkért”, ő pedig tanított bennünket és életét adta értünk. Ez a szeretet pedig az embert tettekre hívja, tette hozzá a plébános.

A mi dolgunk, hogy az egységben, a szeretetben és az imádságban növekedni tudjunk.
Fotós: Péter B. Árpád

Tál Zoltán kiemelte, a szeretet akkor fogy el bennünk, amikor csalódunk az emberekben, megbántva érezzük magunkat, kiégünk vagy kiüresedünk, s ilyenkor mindig erőt szeretnénk meríteni – valakiből, „ő pedig nem más, mint aki életét adta értünk”. A plébános szerint a lelki megújulás fontos, ha növekedni akarunk az Isten iránti szeretetben, amely megmutatkozhat a szavak szintjén, de még erőteljesebben, amikor a tetteink beszélnek erről.

– Mi Isten gyermekei, a Fiú testvérei s a mennyország örökösei vagyunk, vagyis az Úr az ő szeretete által a keresztségben meghívja a hit útján járó embert az örök életre – mondta Zoltán atya. A plébános arról is beszélt: az ökumenikus imahétre érezhetően szükség van, „amellyel az egységet építjük”, a mi dolgunk pedig az, hogy ebben, illetve a szeretetben és az imádságban növekedni tudjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában