Összefoglaló

2023.01.25. 17:00

Jótékonysági bál a Mindszentyben, idén is lesz PENdroid, folytatódik a pálos kolostorok kutatása – híreink a térségből

Mozsár Eszter

Csapláros Andrea, a Magyar géniusz program projektkoordinátora, Havasi Bálint, Simmer Lívia, Puskás R. Antal, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

ZALAEGERSZEGI HÍREK

Az Esztrol süteménybolt az édesszájúak kedvenc boltja Zalaegerszegen

Családi vállalkozásként működik 1991 szeptembere óta az Esztrol süteménybolt, amely az elmúlt év legkedveltebb vendéglátóhelye lett a cukrászda, kávézó kategóriában – tudósít a Zalai Hírlap. A címmel járó 100 ezer forintos díjat, valamint az Év vendéglátóhelye 2022 feliratú táblát kedden Balaicz Zoltán polgármestertől vehette át az Erdész utcai üzlet tulajdonosa, Sipos Eszter és testvére, Sipos Roland. A vállalkozást szüleik alapították, és haláluk után, 2019 júliusában vették át a cukrászmesterséget kitanult gyermekeik, akik már diákként kivették részüket a bolti tennivalókból. Az elmúlt bő három évtizedben mindig arra törekedtek, hogy a vásárlók igényeinek megfeleljenek, mondta Sipos Roland.

A legfinomabb forralt bort a Violkonyha kínálta Zalaegerszegen

Eperpüré és rozé mesteri elegyítése adta annak a forralt bornak az alapját, ami szavazatok sokaságát érdemelte ki a 2022-es adventi versenyben, hozzásegítve a győzelemhez a Violkonyhát. A nyertesnek járó oklevelet kedden a városházán vette át Balaicz Zoltán polgármestertől Viola Kitti – írja a zaol.hu. A Violkonyhát működtető zalaegerszegi székhelyű Violka Family Kft. ügyvezetője, Viola Kitti elmondta, hogy szekszárdi vörösborok, illetve rozé adták az alapot. Különlegességük volt az eperpürés rozé, az alkoholmentes italok kedvelőinek a téli fűszeres almalevet kínálták. A falatozáshoz pedig várvölgyi hurka, kolbász, csülök várta a vendégeket.

Jótékonysági bált tartottak a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a zalaegerszegi Mindszenty-iskola hagyományos jótékonysági bálját, s ez volt az első alkalom, hogy az intézmény új tornacsarnoka biztosíthatott helyszínt a programnak – tudósít a Zalai Hírlap. A szombati rendezvényt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos nyitotta meg. Beszédében felidézte, hogy 3,3 milliárd forintos beruházással épült meg az új torna- és vívócsarnok. A terem befogadóképessége lehetővé tette, hogy 380-an vásároljanak belépőt a bálra. A bál ezúttal is jótékony célokat szolgált, a bevételt az iskola működésére, eszközeinek fejlesztésére fordítják.

NAGYKANIZSAI HÍREK

Legyél kreatív, legyél PENdroid!

Országosan egyedülálló kezdeményezést indított a Pannon Egyetem Nagykanizsa - Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központja PENdroid elnevezésű tehetséggondozó programjával – írja a zaol.hu. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett megmérettetésre 27 csapat nevezett az országból. A verseny minden esetben többfordulós, a január 27-én, pénteken 9 órakor kezdődő kanizsai döntőben az előválogatón legjobban szereplő 10 csapat vesz részt. Zala vármegyéből a döntőbe jutott: a "BLGDroid", vagyis a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium Kele Krisztián tanár felkészítésével, a "Cseri-Droid" a Cserháti-technikum Gábris Jácint és Molnár Ferenc tanárok gárdája, valamint a "SteepDive Studio" a zalaegerszegi Csány-technikum Tüske Balázs tanár vezetésével. Rajtuk kívül érkeznek még hallgatók a fővárosból, Debrecenből, Kaposvárról és Marcaliból is.

A kanizsai Olajipari Természetbarát Egyesület Vince-napi túrát szervezett Muraszerdahelyre

A nagykanizsai Olajipari Természetbarát Egyesület immár negyedik alkalommal képviseltette magát a muraszerdahelyi Planinarsko drustvo „Bundek” által szervezett tradicionális Vince-napi túrán – tájékoztat a Zalai Hírlap. A mindig sok érdeklődőt vonzó eseményt 25. alkalommal rendezte meg az egyesület. A start Toplice Sveti Martinban volt. Mintegy 2400 résztvevő indult el a 15-17 kilométeres útra, de rengeteg helyi lakos is csatlakozott útközben a szőlőhegyeken. 80 horvátországi, szlovéniai és magyarországi egyesület képviseltette magát. Az egyesület tagjai közül 38-an vágtak neki a távnak. A célban a záróünnepséget szokás szerint a Muraszerdahelyi Általános Iskola Sportcsarnokában tartották. Itt is zene, tánc, nótaszó, tombola, nagy eszem-iszom fogadta a sportos csapatot.

Kiállítás nyílt a kiskanizsai iskolában

A Kiskanizsai-iskola földszinti galériájában kedden Horváth Lászlóné Liplin Katalin alkotásaiból nyílt kiállítás, melyet Ludvig Klára, a kendlimajori Művészeti Szabadiskola vezetője ajánlott az érdeklődők figyelmébe. A Zalai Hírlapnak elmondta: az autodidakta alkotó ezer szállal kötődik a városrészhez, hiszen itt járt iskolába, szerette meg a rajzolást és festészetet, tájképeket készít. Festői tanulásának és szárnyalásának egy szeletét február 28-ig lehet megtekinteni az iskola nyitvatartási idejében.

KESZTHELYI HÍREK

Megkezdődött a Veszprém-Balaton EKF-sorozat, több zalai település is részese

Látványos, nagyszabású megnyitóünnepséggel szombaton elkezdődött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amelyhez zalai települések is csatlakoztak – olvasható a Zalai Hírlapban. Hévízen például az „Erdei misztérium, avagy Játék a zöldben” elnevezésű, több hónapon át tartó sorozatot támogatták tavaly 12,5 millió forinttal, s ennek idén folytatása következik. Keszthelyen pedig előzetesen biztosítottak forrást az Európa Kulturális Fővárosa-program helyi rendezvényeire, jórészt a KeszthelyFest nevesebb fellépőinek szerződtetésére. Erre 20 millió forintot különítettek el, amit az EKF-büdzséből kapott pénzből visszapótolnak majd. Az Európa Kulturális Főváros programhoz 116 település csatlakozott, Zalából – Keszthely és Hévíz mellett – Alsópáhok, Balatongyörök, Sármellék, Vindornyafok, Vonyarcvashegy, Zalacsány és Zalaszántó.

Pályázati támogatással folytatódik a pálos kolostorok kutatása

Folytatódik ez évben az egykor volt pálos kolostorok feltárása Zalában – írja a zaol.hu. A munkálatokhoz a Göcseji Múzeum elnyerte a Magyar géniusz program 7,9 millió forintos támogatását, a részletekről hétfőn délelőtt tartottak tájékoztatót. Mint elhangzott, az egyetlen magyar, 1250 körül megalapított férfi rend, a pálosok középkori kolostorainak kutatása közösségi kezdeményezésre 2016 nyarán kezdődött. A Göcseji és a Balatoni Múzeum együttműködésével folyó munkában négy kolostor – Vállusszentmiklós, a Zalacsány melletti Örményes, valamint Óhíd és Kehida – helyének minél teljesebb megismerése, feltárása, megőrzése a cél. A most pályázati támogatást nyert, az év végéig tartó projektben folytatják a közösségi ásatásokat Válluson és Örményesen. Ezen túlmenően pedig Kehidán és Óhídon roncsolás nélküli talajradaros geofizikai kutatás kezdődik a földben rejtőző leletek meghatározásra.

Visszamentek lopni, de a biztonsági őr felismerte őket

A Keszthelyi Rendőrkapitányság nyomozói gyanúsítottként kihallgatták a két tolvajt – tájékoztat a Zalai Hírlap. A gyanú szerint a két román állampolgárságú férfi 2023. január 22-én 18 óra körül Keszthelyen, az egyik áruházból elektromos borotvákat lopott el. Az elkövetők másnap visszamentek az üzletbe, és egy övet akartak magukkal vinni, de a biztonsági őr felismerte és tetten érte őket. A keszthelyi rendőrök a helyszínen elfogták a férfiakat, előállításukat követően lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki őket gyanúsítottként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában