Gyász

2023.01.19. 12:30

Elhunyt prof. Dr. Mészáros Lajos

Január 16-án, életének 91. évében hosszú betegség után elhunyt prof. Dr. Mészáros Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar emeritus főiskolai tanára, a zalaegerszegi képzési központ korábbi igazgatója.

Szabó Judit

A kar a honlapján közzétett nekrológjában felidézi: a Debreceni Orvostudományi Egyetemen 1956-ban szerzett általános orvosi oklevelet. 1960-ban tüdőgyógyász, 1980-ban kardiológus, majd 1981-ben farmakológus szakvizsgát tett, azonban szívéhez legközelebb eső terület a tüdőgyógyászat maradt.

Szakmai munkáját a Debreceni Orvostudományi Egyetem Anatómiai Intézetének klinikai orvosaként kezdte meg és ugyanott a Tüdőgyógyászati Klinika gyakornokaként, majd egyetemi tanársegédjeként folytatta 1958-tól 1962-ig. 1962-ben a Zalaegerszegi Megyei Tüdőgyógyintézet alapító osztályvezető főorvosa lett, majd 1967-től 1976-ig igazgató-helyettes főorvosaként folytatta munkáját, ezzel együtt a Légzésfunkciós Laboratórium vezetője lett. Orvosszakmai tevékenységét 1976-tól a Zala Megyei Kórház Tüdőosztályának és Tüdőgondozójának vezető szakfőorvosaként, majd 1988-től 1990-ig a kórház általános főigazgató-helyetteseként, illetve 1989 és 1990 között megbízott főigazgatójaként folytatta.

Klinikai és tudományos munkássága egyaránt a légzési betegségek funkcionális diagnosztikájára irányult, amely kapcsán új módszereket dolgozott ki. Nevéhez kötődik a histamin – acetylcholin inhalációs tesztek bevezetése Magyarországon. Kandidátusi értekezését „Pharmacospirometria a krónikus légzési betegségek elkülönítésében” címen védte meg 1977-ben.

Az oktatással való kapcsolata oktatókórházi munkájaként a szakorvosképzésbe való bekapcsolódással kezdődött, amelyet a Pécsi Orvostudományi Egyetem 1979-ben címzetes egyetemi docens titulussal ismert el. 1994-ben főiskolai tanári kinevezést kapott az egészségtudományi karon, s az évtől a Zalaegerszegi Képzési Központ igazgatójaként, majd 1997 és 2001 között oktatási főigazgató-helyettesként aktív résztvevője volt az oktatásigazgatásnak és a kar vezetésének. Az 1997-ben indult egészségbiztosítási szak alapítója és társ szakvezetője lett, és aktív részese volt a képzés hátterét adó tanszék, később intézet létrehozásának.

Munkásságát számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el: Pro Urbe Zalaegerszeg (2015), Batthyány-Strattmann László-díj (2019), Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat (2021). Prof. Dr. Mészáros Lajost az Egészségtudományi Kar saját halottjának tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában