Összefoglaló

2022.11.28. 17:07

Zala megye hírei az elmúlt napokból - röviden

ZH

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Felújították a zalaegerszegi református templomot

Hálaadó istentisztelettel egybekötve, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer jelenlétében avatták fel advent első vasárnapján a 62 millió forintos állami és önkormányzati ráfordítással, valamint gyülekezeti adományokból felújított zalaegerszegi református templomot – tudósít a Zalai Hírlap. Az átadáson a miniszter mellett beszédet mondott Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán polgármester. Igét Dr. Fekete Károly református lelkész, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett. Az ünnepségen egyúttal arra is emlékeztek, hogy éppen nyolcvan esztendővel ezelőtt, a II. világháború árnyékában szentelték fel az erdélyi stílusban épült Isten házát, az alapkövet 1940. szeptember 22-én tették le.

Jubileumot ünnepeltek a bocföldei iskolában

A rendszerváltás utáni években indított falusi iskolák közül kevés tudott talpon maradni, ezek egyike a bocföldei, amelynek épületét 1992-ben adták át. A három évtized mutatja a közösség összetartó erejét, az itt folyó pedagógusi munka magas színvonalát. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fogalmazta meg az intézményben tartott ünnepségen – írja a zaol.hu. Az anno Bocfölde és Csatár község által létrehozott körzeti általános iskolát tizenkét éve vezető Baánné Tóthbán Tünde érdeklődésünkre arról számolt be, hogy félszáz gyermekkel vette át az intézményt, napjainkban 103 diák jár a nyolc osztályba. A bocföldei és csatári gyermek mellett másfél tucatnyian a megyeszékhelyről érkeznek. Integrált iskolaként működnek, ami azt jelenti, hogy a speciális pedagógiai felkészültséget igénylő gyerekeket is fogadják, árulta el.

Katalin-napi vásár Lendván

Egykor az év legnagyobb kézműves és kirakodó vásárát rendezték meg Katalin napján a történelmi magyar városban, közel két évtizede ezt a hagyományt elevenítette fel a lendvai közösség – írja a Zalai Hírlap. Az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt elmaradt a program, pénteken azonban már újra gazdag kínálattal várták az adventre készülőket a Szent Katalin plébániatemplom melletti téren, míg a Bánffy Központban kézműves foglalkozásokkal és zenés gyermekprogramokkal készültek a szervezők.

Változatos programokkal készülnek az ünnepekre Alibánfán

Ünnepváró programokat kínálnak Alibánfán  és „Fehér Betlehemet” készítettek a templomkertben az ügyes kezű helybéliek – írja a zaol.hu.  December 4-én, vasárnap 16 óra után Mikulás-járat érkezik a házakhoz. December 11-én, vasárnap egész napos kirándulásra hívja az érdeklődőket a Nemzedékek Összefogása Egyesület, Hévízre, a vörsi betlehemhez és Keszthelyre látogatnak el. December 17-én, szombaton 16 órakor betlehemes karácsonyi műsort ad a faluházban a Lila Akác Dalkör a negyedik gyertyagyújtást követően.

Átadták a felújított Kerkai Házat Csesztregen

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek áldotta meg szombaton a római katolikus templom közelében álló felújított Kerkai Házat Csesztregen – olvasható a Zalai Hírlapban. A Csesztregi Római Katolikus Egyházközség nyert el több mint 16 millió forintot a Magyar falu programban az egyházi tulajdonban lévő épület belső átalakítására, felújítására, benne közösségi tér kialakítására - tudtuk meg Illés Ferenctől, az egyházközség elnökétől. Ezzel az épület alkalmas lett egyrészt helyi közösségi rendezvények megtartására, használják az általános iskolások, szombatonként a cserkészek veszik birtokba, illetve turistaházként is szolgálhat az ide érkező zarándokoknak.

Meghitt ünnepség keretében gyújtották meg az első adventi gyertyát Csömödéren

Advent első vasárnapján Csömödéren is meggyújtották az első gyertyát a koszorún a kisréti közösségi téren tartott meghitt ünnepségen – tájékoztat a Zalai Hírlap. . Az adventi programsorozat első rendezvényén a megjelenteket először Tomposné Gyuricza Judit, Csömödér polgármestere köszöntötte, majd Németh Csaba plébános szólt az ünnep kapcsán. A műsorban a pákai plébánia egyházi énekkara lépett fel. Az első adventi gyertya meggyújtásával a díszkivilágítást is felkapcsolták a településen. A közösségi eseményre a helyi Cserta- menti Nyugdíjas Klub tagjai süteményt sütöttek, az önkormányzat forralt borral várta a résztvevőket.

"Kosármaraton" Szolnokon, de kikapott a ZTE KK

Tulajdonképpen a 9. forduló rangadóját jelentette szombaton a férfi kosárlabda NB I. A csoportjában a Szolnoki Olajbányász-Zalakerámia ZTE KK találkozó, hiszen a tabellán harmadik helyen álló Tisza-parti együttes a vele azonos mutatókkal álló Zalakerámia ZTE KK-t fogadta – írja a zaol.hu. Maratoni hosszúságú találkozón a kevesebb hibával játszó Szolnok nyert. Szolnoki Olajbányász - Zalakerámia ZTE KK 84-80.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában