Virágot vittek volt bajtársaik és a helyőrség emlékművéhez

2022.11.08. 14:11

Tüzértalálkozó az egykori Petőfi-laktanyában

A szolgálatteljesítés során elhunyt honvédek lelki üdvéért is gyújtottak gyertyát, a hajdan büszke és híres helyőrség mementójára is jutott a kegyelet virágaiból - volt katonái baráti találkozó keretében laktanyájuk és egykori bajtársaik emléke előtt is főt hajtottak.

Fincza Zsuzsa

Bár máshol találták meg, mint emlékeztek rá, Petőfi Sándor szobra nem változott

"E helyen állt 47 hektáron (1949-2006) a Petőfi Sándor laktanya. Őrizze e tábla egykori katonái, szervezetei emlékét..." Az emlékmű felirata alatt hosszas felsorolás következik, amelyből a hozzáértők pontosan tudják, hogy az ott állomásozott 33. Gépesített Lövészdandár a Magyar Néphadsereg első lépcsős alakulataként bizony komoly haderőt képviselt - míg jogutód nélkül fel nem számolták.

Nem is lehetett olyan rossz dolguk Zalaegerszegen a katonáknak, hiszen a hivatásos és a polgári állomány 2017-től évente - a legutóbb másfél hónapja - összesereglik egy-egy jó buli erejéig, az idén pedig az "önjáró tüzérosztály" sorkatonáinak három generációja is randevút adott egymásnak.

Az obsitos tüzérek gyertyákat gyújtottak és koszorút vittek volt laktanyájuk emlékművéhez. A képen (b-j) Steinbach Pál, Galkó István, Szabó László, Békési Zoltán, Nagy Béla, Szabó Márton Ferenc, Taraba Gábor, Kása Lajos, Csuzdi Csaba, Hrepka Tibor, Turzó Sándor, Jantyik Zsolt, Pete Ferenc
Fotós: Fincza Zsuzsa

- Közel 4 évvel ezelőtt már mi is terveztük a találkozót, de közbejött a koronavírus -járvány. Az idén végre Csorba Ödön alezredessel, a tüzérosztály volt parancsnokával közösen szervezkedve májusban már hatan összejöttünk. Jól éreztük magunkat és elhatároztuk, még nagyobb erővel látunk a "toborzáshoz" - mesélte a zalaegerszegi Szabó Márton Ferenc, a rendezvény fő szervezője, aki 1984. február 28-tól 1985. augusztus 15-ig szolgált a Petőfi-laktanyában az önjáró tüzérosztály 2. üteg 1 lövegrajának irányító tizedeseként - persze csak miután elvégezte a "csirkekeltetőt", azaz átesett az alapkiképzésen.

Az "obsitlevél", aminek alapján elkezdődött a szervezés

- 1980-ban alakult az önjáró tüzérosztály 3 üteggel, ütegenként 6 darab önjáró löveggel - a feladat komoly, megbízható, értelmes, ügyes embereket kívánt, ezért a bevonulások után a 30 napos alapkiképzés alatt, vagy ahogy a katonák nevezték: a "csirkekeltetőben" árgus szemekkel figyeltük a "kopaszokat", hogy kiválogassuk közülük a legjobbakat - nem véletlen, hogy tüzérként szolgálni aztán rangot jelentett az ezredben - magyarázta Szabó László ny. alezredes, az egykori 2. üteg parancsnoka, aki a rendezvény szervezésébe is besegített. A zalaegerszegi Pete Ferenc volt osztályírnokként megerősítette, hogy a parancsnokok valósággal "küzdöttek" az érettségizettekért, a műszerész és egyéb műszaki végzettségű újoncokért.

Steinbach Pál (balról) és Szabó Márton Ferenc az "obsitlevéllel"

Volt sorkatonái dzsemboriján a tisztek közül tiszteletét tette a Nagy Béla ny. százados (civilben a népművészet mestere, fafaragó népi iparművész), a felderítők egykori törzsfőnöke is. Csapatával ők kémlelték ki a "célpontot", aminek adatait közölték a több kilométerrel távolabb álló lövegek állományával. A budapesti Turzó Sándor (civilben muzsikus, zenekarokban magyar és ír népzene tolmácsolója) mint "kidolgozó", a kapott adatok alapján kidolgozta a löveg koordinátáit. Nem kis büszkeséggel mesélte, hogy 7-8 kilométer távolságra is 3 méter pontossággal tudtak lőni. Békési Zoltán "lőszeres", azaz "töltő" pozícióban ügyködött anno az önjáró löveg (tarack vagy ágyú) körül, ő Debrecenből utazott bajtársai kedvéért Zalaegerszegre. Kása Lajos, az akkori szentpéterföldei fiatalember szakaszvezetőként a lövegparancsnoki beosztásig vitte - a nagykanizsai fafaragó szakkör tagjaként gyorsan megtalált a közös hangot Nagy Bélával, akinek egyébként 1985. szeptember és 1987. február közötti közvetlen beosztott operátora, Csuzdi Csaba is leutazott Érdről a találkozóra.

A falakon régi fényképek elevenítették fel a kaszárnya fénykorát - szinte mindenki megtalálta magát a felvételeken
Már csak a múzeumban egy makett emlékeztet a 47 hektáros helyőrségre

A szervezők között ugyancsak jeleskedő soproni Galkó István, aki az osztályparancsnok harcjármű vezetőjeként töltötte sorkatonaideje zömét, s aki a víztócsában megvalósított "fekve tölts!" parancsra és az "alacsonyan szálló repülők" figyelmeztetés sokszor kínos következményeire is nevetve emlékezett vissza, még most is fel tudta sorolni a zalaegerszegi "hangulatjavító hivatalokat" (Véndiófa, Halászkert, Napfény, Márka, Sportvendéglő), amiket a kimaradások alkalmával szoktak volt csapatostól felkeresni. A találkozó szervezésének alapját amúgy a kicsit sem hivatalos "obsitlevél" szolgáltatta, amit a leszerelés előtt álló sorkatonák készítettek, a hátuljára mindenki felírta a nevét, elérhetőségét és egy páncéltörő rakéta tokjában tartották - a herendi Steinbach Pál erdész jóvoltából egyet meg is csodálhattunk. A szervezők az obsitlevél alapján 75 invitáló levelet írtak, néhány visszaérkezett, néhányra nem válaszoltak, s 30-an fogadták el a meghívást.

A laktanya múzeuma egy kis szobában kapott helyet - középen a látogatók könyvével Szabó László 
Egy önjáró löveg makettje - hasonlón szolgáltak a nosztalgiázó tüzérek

A gyertyagyújtás után az egykori tüzérek Szabó László vezetésével megtekintették a hadkiegészítő parancsnokság épületében lévő múzeumot, majd bebarangolták szeretett laktanyájuk egykori, ma a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának otthont adó területét. A találkozóra a Vándor Vigadóban tartott vacsorával és baráti beszélgetéssel tették fel a koronát - azzal a fogadalommal, hogy a következő alkalommal még többen összegyűlnek.

Fotó az önjáró lövészosztályról
Turzó Sándor a múzeumban megtalálta és megmutatja a "műszert", amivel kidolgozta a löveg koordinátáit, mellette Szabó László 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában