Magyar népművészet és közművelődés

2022.10.04. 00:01

Zalai Prima Díj 2022 – Bemutatjuk a Zala Megyei Népművészeti Egyesületet

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1982-ben alakult meg, csatlakozva az Országos Népművészeti Egyesülethez, célul tűzve ki a tárgyalkotó népművészet hagyományainak megőrzését, közösségi oktatását, ennek érdekében közösségi ház és műhelyháttér megteremtését.

Az egyesület tagsága 1982-ben és 1983-ban kezdeményezte és széles körű összefogással megépítette az ország második új építésű népművészeti alkotóházát, a Gébárti Kézművesek Házát, majd részt vett a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kialakításában is. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 40 éves szakmai működése során az alkotóházban kialakította és berendezte azokat a kézműves műhelyeket, ahol zalai, országos és nemzetközi kisugárzással oktatta a múzeumi kutatómunkára épülő hímzés és népviselet, fafaragás, fazekasság, szövés, nemezelés, házi ipari mesterségek hagyományait és megújító törekvéseit.

Kiállítások, népművészeti fesztiválok, kiadványok, nemzetközi kézműves projektek formájában ismertette meg a nagyközönséggel, a különböző korosztályokkal a gazdag magyar népművészet értékeit és vitte hírét a zalai népművészetnek.

Az egyesület tagságának közösségi alkotásai és szakmai nagyrendezvényei nemcsak az adott szakágnak adtak újabb lendületet, hanem hírét vitték Zala megyének és Zalaegerszeg városának is: Az 1996-ban készített Honfoglalás-kori jurta, a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Fejfapark, a Panoráma Népművészeti Galéria, a Tetőtől-talpig Viseletkészítő Bemutató Műhely, a Zalaegerszegi Országos Fafaragó Konferencia, Pályázat és Kiállítás, a Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál hozzájárult Zalaegerszeg és a Gébárti-tó idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez is.

Díjak:

  • Király Zsiga díj a jurta elkészítéséért – 1996
  • Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díj – 2007
  • Zalai Falvakér Díj – 2010
  • A Nyugat-dunántúli Turisztikai Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvény díja a Zalaegerszegi Országos Fazekas Fesztiválért – 2016
  • Az Év Műhelye Díj – a Mesterségek Ünnepén – 2010, 2014, 2018, 2021
  • Zalaegerszegért díj – 2021
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában