A lakosság több mint harmada beiratkozott olvasója a bibliotékának

2022.10.17. 09:30

Nagykutasi könyvtári napok

Az idén 17. alkalommal szervezett országos könyvtári napok rendezvényeihez az elsők között csatlakozott a település bibliotékája. A kínálatból ezúttal négy témát választottak ki maguknak.

Fincza Zsuzsa

A nagykutasi óvodásoknak „második otthonuk” a könyvtár. Balról dr. Marótiné, hátul Filinger Ferencné, Ferenczné Baumgartner Éva, a gyerekek között Kele Hajnalka és Monoki Anikó Fotó: Fincza Zsuzsa

A programsorozatot az állatok világnapja apropóján Az állatok esélyei címszó alatt kezdték, amelyre a legfogékonyabb korosztályt, az óvodásokat invitálták. Monoki Anikó óvodavezető, Kele Hajnalka óvónő és Baumgartnerné Torma Katalin dadus vezetésével úgymond „hazajárnak” a könyvtárba, hiszen már a gyerkőcök „tipegő” koruktól ismerik, ovisként pedig kéthetente bekuckóznak a könyvek közé, ahol dr. Marótiné Diószegi Erzsébet könyvtáros játékkal, kézműves-foglalkozásokkal, mesével, diavetítéssel fogadja őket. Ezúttal színes rajzokkal illusztrálva az állatok nyelvét értő juhászról hallgattak mesét, állatokról énekeltek, mondtak verseket, idézték meg őket játékokkal, rajzoltak, színeztek állatos képeket, forgattak állatokról szóló könyveket. – Hogy mit jelent a település életében a könyvtár? – kérdezett vissza Ferenczné Baumgartner Éva polgármester. – Röviden: mindent. A falu lelke, kulturális életének központja. 

Könyvtárosunk oroszlánrészt vállal a rendezvények szervezésében, összefogja a közösségeket, a korosztályokat. Öregbítik a falu jó hírét, szeptemberben például Kósa Kíra és Molnár Adél 11 éves tanulókkal 2. helyezést értek el a megyei könyvtár Berg Judit irodalmi vetélkedőjén. – Nagykutason szó szerint belenőnek a gyerekek a könyvtárba, a kulturális és a közösségi életbe, természetessé válik számukra a művelődés iránti igény – fogalmazott Filinger Ferencné védőnő, aki a könyvtárossal együtt vezeti a „Tipegő”, az óvodáskor előtti csoport foglalkozásait. Szakemberként ő vezette a könyvtári napok Esély az egészséges élethez címmel tartott rendezvényét, s beszélgetett dr. Kustán Péterrel. Az Esély az emberi méltósághoz és a Múlt ismerete a jövő esélye címszó alatt a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke, Virágh Judit volt a vendég. 

– Az idei nyáron 675 személyes látogatást könyvelhettünk el, legalább 50 kézműves-foglalkozást tartottunk, diafilmeket vetítettünk, a mesemondás sem maradt el. A legfontosabb ténykedésünk 13 gyerekkel az idén is a kötelező olvasmányok feldolgozása volt, ami megért minden fáradságot, hiszen a cél, hogy megszerettessük az olvasást – fogalmazott dr. Marótiné Diószegi Erzsébet. A könyvtárosnak szép számban akadtak segítői is: az önkormányzat mellett számíthatott a hagyományőrző szakkör tagjaira, Imre Vanda közművelődési asszisztensre, Mátéffy Mária diáksegítőre, Kovács Enikő és Söller Cintia önkéntesekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában