Újrahasznosítás

2022.10.05. 09:30

Kampány indult az alumíniumdobozok visszagyűjtésére

ZH

Forrás: Illusztráció / Piqsels

Különleges aludobozgyűjtő kampányt indított a HELL cégcsoport. Októberben Budapest több villamosmegállója alakul át egy hónapra számlálóval ellátott speciális dobozvisszagyűjtő-ponttá, ezzel irányítva a figyelmet az alumíniumdobozok újrahasznosításának fontosságára. Az így összegyűjtött aludobozok alapján a cégcsoport kerékpárokat adományoz az Igazgyöngy Alapítványnak.

A HELL közleményében azt írta: korunk egyik legnagyobb fenntarthatósági kihívása a csomagolások újrahasznosítása és visszaforgatása a gazdaságba. A PET-tel szemben az alumínium italdobozok – megfelelő gyűjtés és kezelés mellett – végtelenszer és minőségromlás nélkül újrahasznosíthatók. Hulladékanyagként is az egyik legértékesebbek az összes csomagolás közül, visszagyűjtésük és újrahasznosításuk is a legkönnyebben, legnagyobb arányban megoldott. A valaha kibocsátott alumínium mintegy 75 százaléka jelenleg is forgalomban van. A hatékony körforgásnak köszönhetően akár 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szelektív hulladéktárolóba dobta, ismételten alumíniumdoboz készülhet belőle.

A HELL cégcsoport a környezettudatos hulladékgyűjtést októberben egy látványos közterületi installációval segíti. Ebben a hónapban három forgalmas budapesti villamosmegálló alakul át visszagyűjtőponttá, a 4-6 villamos Corvin-negyed, Harminckettesek tere és Király utcai megállójában lehet megtalálni azokat a speciális dobozokat, melyek az aludobozok begyűjtésére szolgálnak. A hirdetőtábláknak látszó különleges gyűjtőkön aludobozprés is található. Az installáció tetején egy ledes számlálón követhető, hány doboz került már a gyűjtőbe, de nem csak a számláló segítségével lehet követni a gyűjtés menetét, hanem – az átlátszó kialakításnak köszönhetően – egy kerékpár rajzolódik ki, ahogy halmozódnak a dobozok.

Az egy hónap alatt begyűjtött, tervek szerint több ezer aludobozt újrahasznosítják, hogy újra olyan alutekercsek készüljenek belőlük, amelyeket a termékek csomagolásánál használnak, ezzel bezárva a körforgást.

„Egy újrahasznosított aluvázas kerékpár közel 300 aludobozból készül. Pontosan a bicikli alapanyaga miatt döntöttünk mi is úgy, hogy bringákat adományozunk az Igazgyöngy Alapítvány számára a kidobott aludobozok alapján. Így közvetve bárki részt vehet a hátrányos helyzetű gyermekek életminőségének javításában, közösen dobhatjuk össze a guruló támogatást”, mondta Mihály Eszter, a cégcsoport CSR menedzsere.

„Nagyon örültünk a felajánlásnak, hiszen olyan gyerekek kapják a bicikliket, akik nehéz körülmények között élnek, valószínűleg nem lenne lehetőségük saját kerékpához jutni. Éppen ezért az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolája fenntarthatóság témában rajzversenyt hirdet 450 rászoruló gyereknek, a HELL cégcsoport által felajánlott újrahasznosított bicikliket pedig a rajzverseny nyertesei kapják” – jelentette be a sajtótájékoztatón Marosváry Dorottya, az Igazgyöngy Alapítvány kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában