Katonai kutyák

2022.10.30. 09:30

Egy kutyatemető bújik meg a Keszthelyi-hegységben

Nem házi kedvencek, hanem hős katonák nyugszanak a balatoni kutyatemetőben. Vulkán, Cigány, Kevin és Cézár, Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy is a hazát szolgálta.

Zaol

Kutyatemető a balatoni erdő mélyén

Egy nem mindennapi kutyatemető található a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós forrás közötti turistaútvonalon.
A hely a Keszthelyi-hegység lankái között bújik meg, Balatongyörökről az erdőn át egy hosszabb, közel 10 km-es gyalogtúrával érhető el, ha kevesebbet sétálnál, csak 4-5 km-t az őszi napsütésben, akkor a másik irányból, Vállusról indulj el a túrára.

Kutyatemető a túraút mentén Fotó: Mészáros Annarózsa

De miért temeti el valaki házi kedvencét egy balatoni erdő mélyére? Merül fel a kérdés mindenkiben, aki először hallja, hogy kutyatemető van a turistaút mentén. A válasz nem mindennapi, ebben a kis temetőben nem házi kedvencek, hanem katonai kutyák nyugszanak.
Vulkán, Cigány, Kevin és Cézár hadnagy is a hazát szolgálta, mielőtt elragadta volna őket a halál. Mellettük fekszik még Néró bátyó, Boby, Brúnó és Ali hadnagy is.

Ma már turistalátványosság a kutyatemető

A temetőt véletlenül fedezte fel a kétezres évek elején egy gyalogtúra során Seffer Imre polgárőr, a Keszthelyi-hegységnek ezt a részét civilek évtizedekig nem látogathatták, sorompóval lezárt terület volt. 

 

Ma a Büdöskúti pihenőhelytől tábla jelzi az irányt a kutyatemető felé, innét még egy jó tíz percnyi távolságra találod az apró kereszteket. Az egykori átjátszó adó 50-60 méteres tornya csak a temetőt elhagyva látszódik, pedig csak néhány száz méterre magasodik az erdő fölé. A sírok közelében egy információs táblán is elolvashatjátok a különös kutyatemető történetét.
A túrára vigyetek magatokkal elemózsiát, innivalót, útközben több pihenőhelyet találtok asztalokkal, padokkal, ahol tudtok piknikezni. 

Galériáért és a teljes cikkért látogass le a likebalaton.hu-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában