Megemlékezés

2022.10.21. 14:00

Csendes főhajtás a Megyeháza '56-os emléktáblájánál

A Pofosz Zala megyei Szervezete, a Zala megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület és a Zala Megyei Önkormányzat pénteken csendes főhajtással emlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc zalai résztvevőire a Megyeháza főbejáratánál lévő emléktáblánál.

Arany Horváth Zsuzsa

A megemlékezés résztvevői a Megyeháza előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

Az eseményen Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Mester László, a Zala Megyei Önkormányzat főjegyzője, dr. Bán Vivien és dr. Tóth András, a Zala Megyei Kormányhivatal főosztályvezetői, Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, Molnár Katalin, a Zalaegerszegi Tankerület gazdasági vezetője, Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója és Gulyásné Belinszky Ilona igazgató-helyettese, Stárics Roland, a Zala megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke, Balazsicz János, a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének alelnöke, valamint a Pofosz Zala Megyei Szervezete nevében Horváth Tivadar helyezett el koszorút.

 

Az emlékező rendezvény kezdetén H. Horváth Gyula Hajdú Levente október 23. tiszteletére írt Kiáltvány című versét szavalta el, majd összefoglalta az 1956-ban ebben az épületben zajlott eseményeket:  a mai megyeháza épületében a fővárosi forradalmi eseményeket követve, 1956. október 28-án alakult meg a megye vezető testülete, a Megyei Nemzeti Bizottság. Az alakuló ülésre a helyi forradalmi szervek a megye szinte valamennyi településéről delegálták küldötteket. Céljuk a közigazgatás demokratikus átalakításának megszervezése volt: a kormányhoz felterjesztett követeléseikben többpártrendszert, szabad választásokat, a szovjet csapatok kivonását, szólás- és sajtószabadságot követeltek. A következő napon megválasztották a Megyei Tanács Munkástanácsát, majd a lemondott Zala Megyei Nemzeti Bizottság helyett megalakult a Zala Megyei Forradalmi Tanács. A védelmi feladatok ellátására Nemzetőrséget alakítottak. November 4-e hajnalán megindult a forradalom elleni szovjet katonai támadás. E napon Zalaegerszegre, Nagykanizsára is bevonultak a szovjet csapatok, a városi és megyei forradalmi testületek vezetőit letartóztatták, megszállták a középületeket, melyekre november 7-én ismét felkerültek a vörös zászlók. A Zala megyei forradalmi szervezetek tevékenységének emlékére a Zala Megyei Önkormányzat 1997-ben helyezett el emléktáblát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában