A koronavírus-járvány idejéhez képest is nehezebb év előtt állunk

2022.10.19. 17:30

A nemzeti konzultációról Zalaegerszegen

A kormány nemzeti konzultáció keretében kérdezi az emberek véleményét az orosz-ukrán háborúra adott európai uniós gazdasági válasz, azaz az orosz gazdaság nemzetközi színtéren való korlátozását célzó szankciók eredményességéről.

Arany Horváth Zsuzsa

Bali Zoltán, Vigh László, Balaicz Zoltán és Szilasi Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Erről adott tájékoztatót szerdán reggel a zalaegerszegi Fidesz-irodában Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Bali Zoltán alpolgármester és Szilasi Gábor önkormányzati képviselő.

 

A parlamenti képviselő jelezte, a koronavírus-járvány idejéhez képest is nehezebb év előtt állunk. A felelősség kérdése kapcsán elmondta, a februárban kirobbant háború mellett a júniusi brüsszeli szankciók is összefüggésbe hozhatók az energiaárak elszabadulásával. Oroszország négyszer akkora, mint Európa, földgázkészlete pedig információi szerint 100-400 évre elegendő, mondta. Az EU szankciói nem hoztak eredményt, jelentette ki Vigh László, ezért minél többen válaszolnak a nemzeti konzultáció kérdéseire, annál nagyobb felhatalmazást adnak a magyar álláspont brüsszeli képviselésére.

Az orosz agresszió elítélendő, mondta Balaicz Zoltán polgármester, a kezelése azonban gazdasági szempontból nem úgy alakult, ahogy az EU testületei remélték. A városnak a számítások szerint 2023-ban 6,6 milliárd forinttal többet kell fizetnie az energiáért. A gázszolgáltatást biztosító szerződés 2023 decemberéig szól, az áramszolgáltatáshoz új szerződést kell kötnie az önkormányzatnak. A takarékossággal, a szociális támogatások átgondolásával, az intézmények szűkített nyitvatartásával biztosítható az óvodák, bölcsődék működése, s az 1800 önkormányzati dolgozó munkahelyének megvédése. Az igazi megoldás a béke, az EU új hozzáállása a válsághelyzethez és az európai érdekek hatékonyabb képviselete, hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

Bali Zoltán az energiaárakkal kapcsolatos nyári tőzsdei ármozgásokra hívta fel a figyelmet,  Szilasi Gábor jelezte, a konzultáció online módon is kitölthető lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában