Pluszforrást igényelt a város

2022.09.18. 19:30

Nem várt nehézségek a hévízi gyógyhelyprojektben

Jövő májusra befejeződhet a gyógyhelyfejlesztési projekt Hévízen. A munkákhoz most a város pluszforrást igényelt, hiszen menet közben előre nem látható problémák merültek fel.

Péter B. Árpád

A volt buszpályaudvar épületét meg kell erősíteni, mert rosszabb állapotban van, mint amit a pontszerű felmérések mutattak

Komplex városrehabilitációs beruházásról beszélünk, amelyhez előzetesen arra volt szükség, hogy a Volán-pályaudvar elköltözzön az új helyére – bocsátotta előre Kepli József János alpolgármester, majd arról beszélt: számos külső tényező nehezíti a beruházást – akárcsak bárhol az országban –, amelyhez Hévízen további problémák is társultak.

Kiderült például, hogy a volt pályaudvar épülete alkalmatlan arra, hogy a projektben megjelölt, közösségi funkcióját betöltse. Ezt előzetesen nem tudták, „hiszen egy használatban lévő épületen végeztek pontszerű felméréseket, amelyek nem voltak elegendők ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az állapotáról” – ismertette az alpolgármester.

A hibák ma már jól láthatók, az önkormányzat pedig a volt hévízi buszpályaudvar épületének komplex megerősítéséről döntött, ami a tetőszerkezetet és a tartópilléreket is érinti. Emiatt igényelt a város a napokban 220 millió forintos többlettámogatást, hiszen az eredeti, 600 milliós keret nem lett volna elegendő a pluszmunkákra.

A beruházást tovább nehezítette, hogy a korábbi pályaudvar „környezetvédelmi szempontból is érzékeny területen fekszik”, hiszen a Véderdő közvetlen közelében található, az épületen pedig fecskék költöttek, amit figyelembe kellett venniük a munkák során, a hatóságokkal egyeztetve még műfészkeket is elhelyeztek, sorolta a nehézségeket az alpolgármester.

A Kölcsey utcában előrehozták a munkákat, hogy az üzletek megközelíthetők legyenek
 

– Arra is figyeltünk, hogy a lehető legkevésbé sérüljenek a Kölcsey utcában működő szolgáltatók érdekei, ezért előrehoztuk az ott tervezett munkákat, s így biztosítottuk a gyalogosforgalmat, az üzletek megközelíthetőséget – fogalmazott Kepli József János.

A beruházás – a határidő-módosítást követően – jövő május végére készülhet el, amihez persze szükség van a pluszforrásra. Az igénylésről képviselő-testületi döntés született, amely után az önkormányzat szinte perceken belül elküldte kérését az illetékes szervekhez, minisztériumokhoz, „amit az előzetes információk szerint jó eséllyel megkaphatunk, hiszen egy olyan fejlesztésről beszélünk, ami egy közösségi tér, ha tetszik: főtér kialakítását szolgálja Hévízen” – adott tájékoztatást Kepli József János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában