Fókuszban az energiahatékonyság

2022.09.16. 15:43

Megtartották az osztrák-magyar klímaprojekt zárórendezvényét Lentiben

Zárórendezvényéhez érkezett az a Lenti és az osztrák Weiz település együttműködésével megvalósuló program, melynek keretében az energiahatékonyságról, a megújuló energiák hasznosításáról történet tapasztalatcsere, továbbá készült energia- és klímavédelmi stratégia, illetve akciótervek, melyekben a helyi és regionális közintézmények számára rendelkezésre álló módszereket, eszközöket gyűjtötték egybe.

Korosa Titanilla

A zárókonferencia résztvevői, balról Andrea Dornhofer előadó, Osim Donnerer, dr. Németh Kornél, a Pannon Egyetem docense, Varga Zoltán, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. szakértője és Horváth László polgármester

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Lenti és Weiz is élen jár a megújuló energiák használatában, a zalai településen megvalósult a geotermikus fűtési rendszer, az osztrák városban pedig olyan távhőrendszert alakítottak ki, melyre lakossági és ipari fogyasztók is rákapcsolódhatnak. Elhangzott, hogy napjainkban a nehéz gazdasági helyzetben egyre inkább felértékelődnek ezek az innovatív megoldások. 

A megnyitón Horváth László, Lenti polgármestere és Osmin Donnerer, Weiz alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Horváth László elmondta, hogy az osztrák-magyar E&C-Toolbox elnevezésű program költségvetése meghaladja a 308 ezer eurót, ebből Lenti mintegy 81 ezer euróval részesedett. Kiemelte, hogy a város e projekt megvalósítása előtt is tett lépéseket az intézmények energetikai korszerűsítése terén, illetve azóta is minden beruházásnál ügyeltek az energiatakarékosság és a klímavédelem biztosítására, továbbá létesültek a városban elektromos töltőállomások és az önkormányzat rendelkezik elektromos járművekkel is. 

Arról is beszélt, hogy az emelkedő energiaárakhoz Lentiben is alkalmazkodni kell, főként takarékoskodással. A város az áramfelhasználást tekintve 2023 végéig rendelkezik szerződéssel, a gázszolgáltatóval ez év végéig, de tíz helyi intézményben a gázfűtés kiváltására alkalmas a geotermikus fűtési rendszer, melynek az idei télen lesz a főpróbája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában