Nébih

2022.08.13. 21:00

Nyári ellenőrzések

Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka, melyet a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeznek országosan összehangolva, a teljes élelmiszerláncra kiterjedően a Nébih irányításával, közölte a hatóság.

ZH

A júliusi első időszakban 2338 ellenőrzést tartottak élelmiszer-előállító helyen, -forgalmazásban és vendéglátóhelyeken. A büfékocsik, valamint az ifjúsági és gyermektáborok kiemelt figyelmet kaptak. A napközis táborokban élelmiszer-biztonságot érintő súlyosabb probléma nem merült fel. Júliusban a vezető hibaok idén is a lejárt termékek forgalmazása volt, de ritkábban történt ilyen, mint tavaly.

Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból. A szabálytalanságok miatt 36 figyelmeztetést alkalmaztak, 196 esetben összesen közel 13,5 millió forint bírságot szabtak ki. 

A vendéglátásban az allergénekre vonatkozó fogyasztói tájékoztatás hiánya főleg a kisebb vendéglátóhelyeken, büfékben, lángost árusító helyeken és a fagylaltozókban figyelhető meg. A helyettesítő termékek használata elsősorban a lángost árusító helyeken gyakori. Gyakori hiba, hogy az étlapon tejföl szerepel, de az ételre növényi alapú termék kerül. A pizzériák esetében is tapasztalható ez a félrevezető gyakorlat: növényi alapú sajtkészítményeket használnak feltétként, de az étlapra sajtot írnak. A részeredmények alapján a higiéniai hiányosságok előfordulása idén kiemelkedően magas volt, különösen a vendéglátásban, viszont kevesebb nyomonkövethetőséggel kapcsolatos hibát tárt fel a hatóság. A nyári ellenőrzések még folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában