Idén 30 éves a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club

2022.08.27. 16:00

A tájfutás egyszerre élmény, mozgás és szellemi kihívás

Mindenkinek kell, hogy legyen legalább egy „szerelemsport” az életében. Így van ezzel Fehér Ferenc is, az idén 30 éves Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club elnöke, aki 15 éves kora óta a mai napig űzi a sportágat, és már hosszú ideje tanítja is.

Józsa Zsuzsa

Fehér Ferenc többszörös tájfutó magyar bajnok.

- 1992-ben, amikor a Zalaegerszegi Dózsa megszűnt  - ahol addig sportoltunk –, a csapatból páran úgy döntöttünk, hogy önálló egyesületet hozunk létre a tájfutás folytatására. Ez utólag kiderült, nagyon jó döntés volt – kezdte történetét Ferenc. De mi is az a tájfutás?

A tájfutás nem arról szól, hogy a tájban futunk

Ez egy nagyon összetett sportág. A tájfutás a tájékozódási futás rövidítése. Két dolgot csinálunk sportolás közben: tájékozódunk és futunk. A tájékozódásnak pedig egyik nagyon fontos eszköze a térkép. Térkép nélkül nem vagyunk tájfutók. Ez segít bennünket, hogy a tájékozódási pontokat megtaláljuk. Térképjeleket tanulunk meg, aminek van egy komoly szellemi kihívása is. Ha ezek olvasását megtanultuk, akkor megyünk ki a valós terepre, ahol a térképábrázolást kell felismerni, beazonosítani. Ha ez a kettő működik, akkor jöhet a tájékozódási rész; az, hogy két ellenőrző pont között hogyan oldom meg az adott feladatot. A térkép segít nekem abban, hogy mi alapján tudok útvonalat választani, a tapasztalatom pedig abban segít, hogy miként tudom végrehajtani. Ezt először tanulni, utána pedig fejleszteni kell, ahogy a fizikális alapokat is; a kettő együtt pedig nagyon szép eredményeket fog hozni.

Fehér Ferenc, a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club vezetője. 
 

A régi tanítványok ma már szülőként, képzett edzőként dolgoznak az egyesületben

- Jelenleg négy edző dolgozik az egyesületben, de sok segítséget kapunk a szülőktől is, amiért nagyon hálás vagyok. Ennek a sportágnak nincs adott pályája, erdőben, városban, szinte mindenhol űzzük a sportot. Az edzések is így épülnek fel: előtte nagy felkészülést igényel részünkről, hogy kimegyünk, előkészítjük az edzéshez szükséges terepet, térképet, majd utána le is kell bontanunk a pályát. Tehát ez egy kicsit komplexebb feladat, azonban az élmény, amit a gyerekeknek és felnőtteknek ad, kárpótol.

Fehér Ferenc 1985-ben kezdte a tájfutást, azóta – a mai napig – versenyszerűen űzi a sportot. Volt felnőtt országos bajnok és többszörös szenior magyar bajnok, s rengetegszer állt már a dobogó különböző fokán.

A tájfutás nemcsak segíti a gyerekek fejlődését, hanem sokrétű élményt is nyújt

- A tájfutásban az is nagy öröm, ha végig tudunk menni a pályán és megtaláljuk az összes ellenőrző pontot, tájékozódási hiba nélkül. Még nagyobb a sikerélmény, ha ezt verseny keretei között végezzük, ahol nagyon szép eredményeket lehet elérni. Már 8 éves kortól jöhetnek hozzánk a gyerekek, a legidősebb tájfutónk pedig 81 éves.

A senior korosztályban – vagyis 35 év felett - általában azok kezdik el a tájfutást, akik hozzák a gyermekeiket, és annyira megtetszik nekik, hogy végül ők is elkezdik és tájfutók lesznek. Bármikor lehet csatlakozni, nincs korhatár – mondta az egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában