A megyei vadászkamara épületének udvarát díszíti

2022.06.15. 08:00

Péterfy László Életfa című szobra újra megtalálta helyét Egerszegen

A megyeszékhely figyelmes lakói néhány hete már felfedezhették, hogy hiányzik az Ady–Kisfaludy utca sarkáról, az MMIK jelenleg üres épületének keleti oldala mellől az 1989 óta ott állt Életfa című szobor. A növényzet miatt rangrejtve hirdette a csodaszarvas legenda üzenetét, ám május 5-én átköltözött a Petőfi utca 39. szám alá, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei területi szervezete, egyben a Zala Megyei Vadásztársaságok, Vadgazdálkodók és Vadászok Szövetsége épületének udvarára. Felújítás után tegnap mutatták be a sajtónak

Arany Horváth Zsuzsa

Zsupanek Péter, a városi önkormányzat osztályvezetője, Tompa Gábor, az EgerszegFeszt fesztiváligazgatója, Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és Győrvári Attila megyei fővadász Fotó: Pezzetta Umberto

Mivel a volt megyei művelődési központ az elképzelések szerint rövidesen megújul, s a most még a tervezés fázisában lévő építkezés érinti a szobor „tartózkodási” helyét, a költözés indokolt volt. Ekkor lépett a történetbe a vadászkamara titkára, Győrvári Attila megyei fővadász, aki tegnap a felújított szobor mellett adott számot az elmúlt másfél hónap eseményeiről. A Kossuth-díjas Péterfy László alkotását 1980-ban a jelenlegi polgármesteri hivatal épülete előtt állították fel, majd 1989-ben, a Zrínyi-lovasszobor avatásakor találtak számára új helyet. Győrvári Attila jól emlékszik arra a napra. Mint mondta: középiskolásként jelen volt az új szobor avatásán.

A megyeszékhely önkormányzata és a területi vadászkamara megállapodása tette lehetővé, hogy a vadászok szervezete örökbe fogadta az erdélyi származású Péterfy László (Péterfy Bori színész-énekes és Péterfy Gergely író édesapja) szobrát, mivel az andezit kőtömb motívumai természeti-vadászati szimbólumokat jelenítenek meg Makovecz Imre építész inspirációi alapján.

Győrvári Attila egyébként másodikos gimnazistaként a koszorúzók közt volt, amikor a szobor helyet cserélt a Zrínyi Miklóst ábrázolóval. Amikor értesült a helyváltoztatásról, a Budapesten élő szobrász engedélyével, beleegyezésével indítványozta új helyszínül és gazdául a vadászkamarát. A 8 tonnás kőtömbön a csodaszarvas motívum agancsa között a nap-, a hold- és a turulstilizáció látható, de a hópárduc is megjelenik a faragott felületen, valamint egy szalamandra is feltűnik rajta.

 

A vadászkamara május 5-én szállíttatta át a művészi alkotást, megtisztították, méltó környezetbe helyezték. A szállítást a Reneszánsz Kft. végezte. A köztestület udvarán ügyfélfogadási időben bárki megtekintheti, de az utcáról is látszik, e módon nem veszítette el teljesen köztéri szobor jellegét.

Győrvári Attila a tegnapi tájékoztatón elmondta, úgy érzik, a neves alkotó különleges szobra meglelte ideális végső helyét a zalai megyeszékhelyen. Új funkcióval is bővült a szobor, mivel a vadászkamaránál zajló ismeretterjesztő órák során a kisgyerekek megfigyelhetik az obeliszken a magyar mondavilághoz kapcsolódó jelképeket, így kapcsolódik a Bürü Zalai Vadászati Oktatási Központ „tanrendjébe”. Az Életfa szobor bemutatását az Egerszeg- Feszt e héten induló eseménysorához igazították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában