Új ellátási mód

2022.06.10. 11:30

Egynapos sebészet Zalaegerszegen (videó)

Egyetlen éjszakát sem kell kórházban tölteni műtétje miatt a betegnek, köszönhetően az egynapos sebészeti ellátásnak, amelynek feltételeit a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban is megteremtették. Az új részleget csütörtökön délelőtt adták át.

Arany Gábor

Dr. Kecskés Gábor, Vigh László, Balaicz Zoltán, dr. Gasztonyi Beáta és Tulit Pálma részlegvezető-helyettes

Forrás: Pezzeta Umberto

– Az egynapos sebészet új, speciális ellátási mód, amelynek eredményeként a beteg egy munkanapon belül hazabocsátható, így a páciens sem a műtét előtti, sem a műtét utáni éjszakát nem tölti a kórházban – mondta dr. Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója. – Az Országos Kórházi Főigazgatóság 11,5 milliárd forintot fordít az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatára. Ennek eredmé­nyeként 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részleg jön létre. Ezek egyike a Szent Rafael-kórház – fűzte hozzá. 

Zalaegerszegen a kórházi főépület földszintjének nyugati szárnyát kibővítve hozták létre az egynapos sebészeti részleget. Az építésre 352 millió, míg az eszközök beszerzésére 145 millió forintot költöttek. A 426 négyzetméteres részlegben önálló műtőblokk várja a betegeket, akiket a beavatkozás előtt, valamint az operáció utáni megfigyelés idején a 10 ágyas zóna fogadja. 

Mint elhangzott, az egynapos sebészeti beavatkozásokat az orvostudomány fejlődése és az innovatív megoldások teszik lehetővé. A minimál invazív (testbe szúrással vagy vágással behatoló) sebészet és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként növekszik azon beavatkozások száma, melyek lecsökkentik a kórházi tartózkodás szükséges idejét. Ez kevesebb komplikációt és gyorsabb gyógyulást eredményez.

A változás nyomán egyre több beteget szükségtelen költséges, aktív kórházi ágyon fektetni, hangzott el az átadáson. Az egynapos sebészeten kisebb beavatkozásokat hajtanak végre, például visszér-, aranyérműtétek, urológiai, traumatológiai műtétek jöhetnek szóba, és később akár szülészeti beavatkozásokra is sor kerülhet, mondta a főigazgató. 

A részleget vezető főorvos, dr. Kecskés Gábor arról szólt: az ellátás feltételei közé tartozik az is, hogy a beteg kísérővel érkezzen, az ellátás utáni hazautazása sem húzódhat el, ezért ehhez nem használhat tömegközlekedést, ily módon főleg a város és 30 kilométeres körzetében élők számára lesz elérhető az egynapos sebészeti ellátás. 

– Nemzetstratégiai érdek, hogy az egészségügy jól működjön, és az új részleg segít a betegeknek minél hamarabb visszatérni a családhoz, a munkába – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Mint mondta, tervezik már a megyei kórház három belgyógyászati osztályának teljes megújítását is, ennek költsége közel 29 milliárd forint lesz. Ehhez el kell nyerni a kormány támogatását, tette hozzá. 
– Szeretjük a kórházi dolgozókat, de nem szeretünk kórházban tartózkodni. Mostantól ezt az időt segít lerövidíteni ez a részleg, ez pedig mindenki számára nyertes helyzetnek nevezhető – mondta az avatáson Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában