"Csak hinni kell benne"

2022.04.01. 11:33

Rangos szakmai elismerést kapott a zalakomári óvoda

Körmöci Katalin vándordíjat kapott a település óvodája.

Horváth-Balogh Attila

Képünk a díjátadón készült, balról jobbra Horváth Enikő óvodatitkár, Varga Zoltánné óvodavezető és Karancz Zoltánné óvodavezető-helyettes látható a kitüntető címet tanúsító alkotással

Forrás: ZH Archívum

Az elismerést kiérdemlő zalakomári intézmény (melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet) az indoklás szerint "A gyermek mindenek felett álló érdekeit képviselő óvoda", amelynek dolgozói ebben a szellemben végzik munkájukat. Körmöci Katalin, a magyar óvodapedagógia egyik kiváló szakembere tavaly hunyt el, a nevét viselő vándordíj az ő szellemiségét képviseli. A díjjal kitüntetett intézmények mindennapjaiban a gyermekközpontúság tükröződik, a rugalmas napirend során érvényesül a szabad játék kiemelt szerepe, a párhuzamos munkaszervezésnek köszönhetően a gyermekek szabadon választhatnak a tevékenységek közül, figyelembe veszik a gyermeki szükségleteket és az egyéni sajátosságokat; az adott óvodákban megvalósul a differenciált, személyes bánásmód.

 

A díjat elnyerő intézmény - így most éppen a zalakomári ovi - egy éven át elhelyezhet az épület belső terében egy, a kitüntető címet tanúsító alkotást. Emellett az óvoda emlékkönyvbe jegyezheti pedagógiai-szakmai hitvallását, köszönő sorait, amit a következő évben az emblémával együtt továbbad a díjat elnyerő másik óvodának. Egy emblémás díszoklevél azonban az egy év elteltével is az intézményben marad és igazolja, hogy a zalakomári óvoda az adott évben a kitüntető cím büszke tulajdonosa volt.

 

- Arra törekszünk, hogy a Zalakomárban élő gyerekek adottságainak, képességeinek, szükségleteinek megfelelő óvodai nevelést biztosítsuk - fogalmazott Karancz Zoltánné óvodavezető-helyettes. - Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel az óvodánkba járó gyermekek (közel száz gyermekről van szó, akiknek háromnegyede cigány származású) mindennapjai gazdagabbá, színesebbé tehetők, s amelyekben a kicsik életkori sajátosságainak megfelelően elrejthetők olyan ismeretanyagok, amiket a gyermekek saját élményű tanuláson keresztül ismernek meg. Hosszú utat jártunk be együtt, s ezen az úton folyamatosan azt kerestük és keressük, hogy a „ma emberéhez” igazodva, hogyan valósítsuk meg a gyermekek mindenek felett álló érdekeit, illetve hogyan csalogassuk elő azt, a minden gyermekben ott rejtőző csodát, ami igen is ott van, csak hinni kell benne - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában