Alkotótér

2022.03.21. 10:00

Új műhelyt nyitottak Gébárton

Újabb műhellyel gyarapodott Gébárton a népi kézművesek regionális alkotóközpontja.

Arany Gábor

Az alkotótér 11 millió forintból jött létre

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A 40 éve itt működő Zala Megyei Népművészeti Egyesület időről időre újabb alkotótereket hoz létre. Ilyen volt például 2000-ben a kovácsműhely, három éve pedig a panoráma bemutatóműhelyt nyitották meg. Ez utóbbit már a Csoóri Sándor Alap által segítve, amely 2018-tól nyújt anyagi támogatást a tárgyalkotó népművészeti egyesületek beruházásaihoz. Mindezt Devecz Zsuzsi, az egyesület titkára mondta el érdeklődésünkre szombaton, amikor a régi gatter épületéből kialakított viseletkészítő bemutatóműhelyt adták át.
 

A Tetőtől talpig nevű alkotótér 11 millió forintos beruházással jött létre, és az összegből 4 milliót a városi önkormányzat biztosított. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület titkára szólt arról is, hogy a viseletek bemutatása mellett foglalkoztatóként működik majd a műhely, ahol elsősorban cipők, valamint cipőfelsőrészek készítésére fókuszálnak. 

A történelmet sokféleképpen át lehet írni, de a népi kultúra az örök iránytű, amely évezrede őrzi szokásainkat, néprajzi jellegzetességeinket. Ezt dr. Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének elnöke fogalmazta meg köszöntőjében. Országhatártól függetlenül ezért találkozunk a paraszti viselet azonosságaival, Hetésben, Őrségben, Göcsejben és a Lendva-vidéken. Ez is magyarázza a negyvenéves népművészeti mozgalom erejét Zalában, tette hozzá.  
 

A műhely létrejötte az összefogás újabb példája, ezt Balaicz Zoltán polgármester hangsúlyozta az átadáson, majd hozzátette, Gébárton mindig újabb és újabb álmokat dédelgetnek, és ezek megvalósításában örömmel segít a város.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában