Milliók, fejlesztésre

2022.03.26. 07:00

Tájékoztató Hévízen: mikrovállalkozások pályázhatnak, például eszközbeszerzésre

A Magyar falu vállalkozás- újraindítási programban az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások pályázhatnak eszközbeszerzésre, ingatlan-beruházásra, információtechnológiai fejlesztésekre, maximum 10 millió forintig.

Péter B. Árpád

Lehetőség a mikrovállalkozásoknak. Radics Bálint és Martinecz Aranka a fórum előtt Fotó: PBÁ

A lehetőségről a Széchenyi Programiroda munkatársai adtak tájékoztatást Hévízen, s elmondták: a pályázat fontos feltétele, hogy a statisztikai létszámnak legalább egynek kell lennie, vagyis az önfoglalkoztatók nem indulhatnak a kiíráson, mint ahogyan a katás vállalkozások, illetve a szálláshely- és fürdőfejlesztéssel foglalkozók sem.

 

Martinecz Aranka, a Széchenyi Programiroda tanácsadója ismertette: ebből a forrásból például új eszközöket, gépeket lehet vásárolni, illetve lehetőség van technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására is. Hozzátette: a pályázat intenzitása maximum 70 százalékos, vagyis például egy 10 milliós beruházáshoz 7 millió forint nyerhető.

 

A fórumon Radics Bálint vezető tanácsadó kijelentette: szinte mindenki, aki megfelel a feltételeknek, megkapja az igényelt forrást. Tavaly például ebben a konstrukcióban több mint háromezren nyertek, és így 30 milliárd forint került a mikrovállalkozásokhoz.

 

Az idei kiírás február 24-én indult, és egy hónap alatt 25 milliárd forintnyi igény érkezett, vagyis aki szeretne részesülni a most is 30 milliárd forinttal meghirdetett keretből, annak igyekeznie kell.

 

– Ezért is nagyon fontos: ha önök szeretnének forráshoz jutni, akkor döntsék el, mi a céljuk, hogyan tudnák fejleszteni a vállalkozásukat, és azonnal kezdjék el a dokumentáció előkészítését, amelyben segít a Széchenyi Programiroda is – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: várhatóan két hétig még be lehet adni a pályázatokat, amelynek végső határideje a keret kimerülésének időpontja.

 

Radics Bálint leszögezte, a bírálat gyors, hiszen aki az első napokban beadta igényét, az már a döntést is kézhez vehette. Eddig több mint 220 nyertest hirdettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában