katasztófavédelem

2021.09.13. 15:00

Az égetés szabályaira hívják fel a figyelmet

Az elmúlt napokban többször előfordult megyénkben, hogy az égetésből terjedtek át a lángok tarlóra, nádasra, melléképületre is.

ZH

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is felhívja a figyelmet, hogy belterületen az égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák. Ezek a rendeletek önkormányzatonként eltérnek. Közös bennük, hogy ahol még hatályban vannak, ott ezek egészen a jelenlegi veszélyhelyzet végéig érvényesek, azt követően hatályukat vesztik, és általános tilalom alá kerül a kerti növényi hulladék égetése. Ha a település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy ott égetni már jelenleg is tilos!

A külterületi tarlóégetés és a vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak kell jelezni. Fontos tudni, hogy ilyen égetés is kizárólag növényegészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem oldható meg. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés, illetve pusztán a kényelmes megoldás választása. Ahol nem növényegészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása.

A szabadtéri tüzek fele kerti hulladék égetése miatt keletkezik. Ezért szükséges, hogy ismerjük a település égetési szabályzatát. A tüzet soha ne hagyjuk őrizetlenül! Tartsunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot, gondoskodjunk a tűz irányításához szükséges kézi­szerszámról! Ha feltámad a szél, azonnal oltsuk el a tüzet! Aki a szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően – húszezertől hárommillió forintig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában