Körkép

2021.07.15. 13:00

Tűzmegelőzési kampányt indítottak

Tejesdobozokon kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB), hogy elővigyázatosabbak legyenek az emberek.

ZH

Az idei év első felében csaknem négyezer lakástűz volt Magyarországon, azaz nagyjából 68 percenként kigyulladt egy otthon. A tűzesetek egy része tragikus kimenetelű volt, a számos sérüléssel járó eset mellett átlagosan minden ötödik nap a tűz vagy a füst áldozatává vált egy-egy ember. A szén-monoxid-mérgezések és a szabadtéri tüzek után most a lakástüzek megelőzésére indított tájékoztató kampányt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

A katasztrófavédelmi igazgatóság arról ír a honlapján, hogy a lakástüzek során összesen 47 ezer négyzetméternyi otthon vált a tűz martalékává az év első felében, és gyakran olyan mértékű kár keletkezett, hogy az otthonok lakhatatlanná váltak. Az idei lakástüzek nagy számához hozzájárult a hideg tél és a hűvös tavasz, valamint a járvány, amelynek következtében az emberek a megszokottnál több időt töltöttek otthon.

A home office és az online oktatás hónapjaiban sokkal több műszaki eszközt használt mindenki, és a régi elektromos vezetékek sok esetben nem bírták a megnövekedett terhelést. Nemcsak a túlterhelt hálózat vezetett lakástűzhöz, hanem a tűzhelyen felejtett étel, a cigaretta, nyílt láng figyelmetlen kezelése, de sokszor elég volt a lakástűzhöz az elavult fűtés is. A tüzek kis odafigyeléssel és legalább egy, de inkább több füstérzékelő használatával könnyen megelőzhetőek, pár ezer forintos beruházással életeket és milliós értékeket lehet megmenteni, hívták fel rá a figyelmet. A kéménytüzek is nagy számban veszélyeztetik az otthonokat, bár megfelelő tüzeléssel és a kémények rendszeres ellenőrzésével, tisztításával elkerülhetők. Az Alföldi Tej Kft. és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság idén négy témában ad közös tájékoztatást. Az év folyamán 12 millió tejesdobozon lesz látható a tűz- és szén-monoxid-mérgezés veszélyeivel kapcsolatos figyelemfelhívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában