Frissen Zalából

2021.06.22. 11:30

A ZSZC Széchenyi Technikum öt diákja a legjobbak közt

Egy iskola életében, talán paradox módon, de a tanárok és a diákok számára is sarkalatos pont a vakáció eljövetele, hiszen pontot tehetnek 10, jó esetben közösen és gyümölcsözően töltött hónapnyi munkára. Ha ezt az iskola falain is túlmutató sikerek keretezik, az már hab a tortán.

Arany Horváth Zsuzsa

Offner Márton, Fonnyadt Balázs, Vörös Balázs, Péter Imre tanár, Molnár Bálint és Bedő Bence a névadó Széchenyi iskolai szobránál Fotó: Katona

Fotó: © Katona Tibor

Erről számolhatott be a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikuma, ahol a múlt héten csütörtökön zárult az épületgépészeti szakirány érettségi időszaka a 12. b osztálynak.

– A szóbeli napja lett volna ma, ám a rendkívüli helyzetben az írásbeli érettségi számított, amelyen több kiváló eredmény született emelt és közép szinten is, többen kaptak dicséretet – mondta Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató, miközben bemutatta lapunknak a jók közt is a legjobbakat, akik a tantárgyi országos versenyen álltak helyt, úgy, hogy a 12. b osztály tanulói – az első 20 helyezésből – ötöt hoztak el maguknak és az iskolának.

Köztük a legelsőt is természetesen. A zalaegerszegi szak­középiskola egyébként évek óta jelen van hazai és nemzetközi szakmai megmérettetések élmezőnyében.

Péter Imre oktató készítette fel az épületgépészeti ismeretek ágazati érettségi tantárgyi versenyre a kollégáival együtt a tanulókat.

Offner Márton, Fonnyadt Balázs, Vörös Balázs, Péter Imre tanár, Molnár Bálint és Bedő Bence a névadó Széchenyi iskolai szobránál Fotó: Katona Tibor

– Két forduló volt idén, a harmadik a rendkívüli helyzet miatt elmaradt. Négyévnyi szakmai ismeretből kellett számot adniuk, az országból elég sok iskola képviseltette magát, mi hat diákkal indultunk, közülük négyen jutottak a középdöntőbe, ott is szépen szerepeltek.

Az ágazati érettségi szakmai tantárgyak országos versenyét negyedik éve rendezik meg hazánkban, azóta mindig szerepelt széchenyis diák a döntőben.

Az idei sikeres „felhozatalból” a Szilvágyon élő Bedő Bence épületgépészeti technikusi képzésen folytatja ősszel. Ő maga a többiekhez képest szerényen közepes felkészültségűnek érzi magát, ezért is örül a 14. helyezésnek. Távolabbi tervei közt pécsi műszaki egyetem szerepel.

Az egervári Molnár Bálint a 11. helyet csípte el, ez 50 pontot ér a majdani felvételiben, amit nem is hagy elveszni, Budapesten vagy Pécsett szeretne továbbtanulni. Mint mondja, dolgos melóscsaládból származik, ami munkamorálra tanítja, s arra, hogy alaposan megismerje a gyakorlatot.

Offner Mártont nem kell bemutatni olvasóinknak, ő az, aki hazai versenygyőztesként hamarosan Sanghajban képviseli Magyarországot a világversenyen, ezért egész nyáron gyakorol egy pesti „edzőtáborban”. Az érettségi ágazati versenyen 7. lett, ami talán a mezőny erősségét is jelzi.

Fonnyadt Balázs 17. lett a szóban forgó versenyen, ezzel nem teljesen elégedett, de az 50 pontot az egyéves technikusképzés után Győrbe vagy Pécsre igyekezve kamatoztatná a felvételin, hogy építészmérnök lehessen. Balázs már 9. osztályosan diákkonferencián szerzett hírnevet az iskolának.

A hahóti Vörös Balázs nyerte meg az országos érettségi ágazati tanulmányi versenyt, saját magát is meglepve ezzel. Ő is itt marad, hogy a technikusi képesítése is meglegyen, majd továbbtanulva épületgépészi mérnöki diplomát szeretne szerezni, még nem tudja, hol.

Őt a nyolcadikosként látott pályaorientációs nap ragadta meg, jegyezte el a szakmával.

Szinte mindannyian dolgoznak nyáron, jó páran motoroznak szabadidejükben, idén már szeretnének egy-két koncerten is ott lenni, meg a Balatonnál is megfordulnának.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában