Koronavírus Zalában

2021.05.27. 07:00

Schneider Jánosnak van pozitív élménye is az elmúlt évből

Schneider János, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója lapunk megkeresésére először arról szólt, hogy a környezetében, szűkebb- tágabb családjában, munkatársi körben milyen tapasztalatok gyűltek össze ez idáig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, majd az oltásról is beszélgettünk.

Arany Horváth Zsuzsa

Schneider János

Fotó: Zrínyi-gimnázium

- Szerencsére a szűkebb családot egyelőre elkerülte a járvány, azonban a tágabb családban akadtak enyhébb lefolyású fertőzések, és munkatársi körben is előfordultak különböző súlyosságú megbetegedések.

A védőoltásra szóló regisztráció most már mindenkinek nyitott, nemcsak a fokozottan veszélyeztetett munkakörökben, élethelyzetben lévők számára. Milyen gyorsan regisztrált, a védőoltás kapcsán milyen személyes élményeket élt meg? – kérdeztük az igazgatót.

Schneider János
Fotó: Zrínyi-gimnázium

– Februárban regisztráltam a védőoltásra, a pedagógusok számára szervezett soron kívüli oltásban vettem részt. Már a második oltáson is túl vagyok, mindkettőt a kórházi oltóponton kaptam meg – mondta Schneider János. – Köszönettel tartozunk az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki segítette az oltást. A személyes tapasztalatom: példaértékű szervezés, figyelmesség és segítőkész hozzáállás. Csillagos ötös!

– Az oktatásban a digitális munkarend mindenkit szokatlan helyzet elé állított. Hogyan élték meg?

– Az első kör a tavalyi tanév végén mindenkit sokkhatásként ért. Kénytelenek voltunk egyik napról a másikra kimozdulni a komfortzónánkból. Egy olyan, sokunk számára új szerepkörben, ismeretlen terepen kellett helytállni, ahol a diákok sokkal otthonosabban mozognak. Nyáron igyekeztünk összegezni az ekkor szerzett tapasztalatokat és felkészülni az új tanévre, a hibrid, illetve digitális oktatásra. Az átállás mindenkit máshogyan érintett. Volt, aki hirtelen jött szabadságként, szünetként élte meg, volt, akinek nagy teher volt, mert úgy érezte, hogy egyedül, a megszokott közössége nélkül kell helytállnia, volt, aki jól osztotta be az idejét, új célokat keresett, és sikeres tudott lenni. Nagyon sok múlt a személyiségen, sokkal nagyobb teher hárult a családokra. Felértékelődött a rugalmasság, az együttműködés, a felelősségteljes gondolkodás. Az igazán komoly nehézséget a hosszú időn át tartó bizonytalanság és kiszámíthatatlanság jelentette.

– Az egészség védelme elsőrendű szemponttá lépett elő a Covid-járvány miatt. Hogyan védi az egészségét?

– Figyelek a változatos táplálkozásra, a vitaminbevitelre. Fontosnak tartom a járvány­ügyi és a higiénés szabályok betartását. Jelen helyzetben megnőtt a mentális egészség megőrzésének szerepe, a másokra való odafigyelésé, a tartalmas beszélgetéseké. Testi-lelki feltöltődést jelent időt tölteni a friss levegőn, sétálni, túrázni.

– Tanárként, intézményvezetőként, szülőként nagy felelősség hárult önre a járványhelyzetben. Hogyan élte meg mindezt?

– Igyekeztem legjobb tudásom szerint megoldani a felmerülő problémákat, kifogások keresése helyett folyamatosan újratervezni, alkalmazkodni. Minden változásban keresem az új lehetőségeket. Nagyon sokat jelentett a családom, a barátok és a kollégák részéről, sőt az iskolán kívülről is érkező támogatás.

– Van pozitív élménye ebből a rendkívüli egy évből?

– Sokkal több időt töltöttem a családommal. Társasoztunk, filmeket néztünk, pingpongoztunk… Rengeteg önzetlen segítőkészséggel és másokra való odafigyeléssel találkoztam ebben a nehéz időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában