Koronavírus Zalában

2021.05.28. 14:00

Máltán szinte mindenki oltott – a kanizsai Szolnoki Bence beszámolója

Mint ahogy sok forrásból kiderül, az Európai Unióban Málta a listavezető ebben a nem létező „vakcinaversenyben”. A szigeten dolgozó kanizsai Szolnoki Bence a máltaiak tudatos viselkedéséről is beszélt.

Benedek Bálint

Szolnoki Bence szívesen kimegy a strandra, bár június 1-jéig csak maszkban tartózkodhat a parton

Fotó: ZH

A múlt heti adatok szerint, a körülbelül 500 ezer fős Máltán már közel 450 ezer oltóanyagot adtak be. Sőt ebből közel 150 ezren már a második adagot is megkapták már. A közelmúltban kezdték el az egyadagos Johnson&Johnson vakcinával történő oltást is.

– Külföldiként jogosult vagyok a védőoltásra, jelenleg a második adagra várok, melyet várhatóan június közepén kaphatok meg – mesélte a pénzügyi cégnél dolgozó Szolnoki Bence. – Egyelőre védettségi igazolvány nincs, a maszkhordás kivétel nélkül még mindig kötelező, közterületen, valamint a strandokon is. A szigeten összesen 21 kijelölt ponton történik a lakosság oltása, a sorrend kockázati csoportok szerint lett felállítva, így legelőször az egészségügyben dolgozók, a krónikus betegek, valamint a 80 év felettiek kapták meg a vakcinát, és korcsoportonként haladva már harmadik hete a 16 éven felülieket oltják.

Szolnoki Bence szívesen kimegy a strandra, bár június 1-jéig csak maszkban tartózkodhat a parton
Fotó: ZH
A főváros, Valletta utcái továbbra is kihaltak, hamarosan viszont megtelhetnek élettel

A fiatalember szerint a korlátozásokat feltétel nélkül betartják az emberek, ennek köszönhetően nagyon kevés a megbetegedés, a múlt heti adatok szerint 120 aktív esetet tartanak számon, mely napról napra csökken. Összességében elmondható, hogy Málta oltási programja rugalmas, jól működik, a járványkezelési stratégiája (az ingyenes teszteknek is köszönhetően) pedig kifejezetten hatékony. Mivel a máltai egy rendkívül családcentrikus nemzet (mint egyébként minden mediterrán nép), abban bízik, hogy a védőoltással sikeresen harcolhatunk a járvány ellen, és mielőbb együtt lehet a család apraja-nagyja, és közösen piknikezhetnek a tengerparton. Várhatóan június 1-jén pedig már a turisták számára is nyit a sziget, így talán a főváros, Valletta jelenleg kihalt utcái újra megtelhetnek élettel.

– A forgalmasabb helyekre, például a bevásárlóközpontokba is csak hőkamerás testhőmérséklet-ellenőrzés és kézfertőtlenítés után lehet belépni – folytatta. – Hiába idézi a hőmérséklet a kora nyári időszakot, a strandokon június 1-jéig érvényben lévő kötelező maszkviselés miatt érezhetően kevesebben látogatnak le a tengerpartra. A rendőrség, valamint a közterület-felügyelet szigorú ellenőrzései, valamint a kiszabható 100 eurós bírság visszatartó erejű.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/maltan-sokan-kerik-az-oltast-4988857/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában