Koronavírus Zalában

2021.05.03. 17:11

A legújabb zalaegerszegi járványügyi hírek Balaicz Zoltántól

A polgármester hétfői tájékoztatását változtatás nélkül közöljük.

zaol.hu

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

„Kedves Zalaegerszegiek!

1️⃣ Zala megyében 2020. március óta mostanáig 17.646 személy fertőződött meg. 2021. január 1-je óta 7.138 fő kapta el a vírust a megyében. 2021. január 1-je óta 85-en haltak meg a vírus következtében a megyében (közülük 33-an a zalaegerszegi járás településeiről). 2021. január 1-től számítva a gyógyultak száma 5.523 fő, a jelenleg aktív fertőzöttek száma 1.530 fő. Az 1.530 aktív Zala megyei fertőzött közül 665 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 865 fő más települések lakója. A fertőzöttek száma az elmúlt hetekben folyamatosan csökken.

2️⃣ Városunkban ma bölcsődébe 274 gyermeket, óvodába 1.222 gyermeket vittek a szüleik (79 százalék). Az egyházi fenntartású Szent Család Óvodában a mai napon 72 a gyermekek létszáma. Az általános iskolák alsó tagozatán (1-4. évfolyamok) ma 1.786 diák vett részt az oktatásban, ez a tanulók 94 százaléka (a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban május 3-án és május 4-én az írásbeli érettségi vizsgák miatt az alsó tagozatos tanulók nem mennek iskolába). Az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középiskolák május 10-én fognak újból megnyitni. A szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 267 fő vette igénybe. A ”Segít a város„ időseket támogató programba eddig 15 fő kapcsolódott be.

3️⃣ Továbbra is Zala megyében és azon belül Zalaegerszegen a legjobb a helyzet országos összehasonlításban. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a zalaegerszegi intézményegységben tovább csökkent az ellátásra szorulók száma, jelenleg összesen 77 covidos beteget ápolnak, akik közül 10 beteg van az intenzív osztályon, 49 fő nem igényel intenzív ellátást, 18 covid-gyanús beteg pedig megfigyelés alatt áll és a teszteredményüket várják. Valamennyiüknek gyors és teljes gyógyulást kívánunk, a kórház minden vezetőjének, orvosának, ápolójának és dolgozójának pedig köszönjük az áldozatos munkájukat! Közös érdekünk, hogy ezek a kedvező Zala megyei és zalaegerszegi számok ilyenek is maradjanak, ezért most rendkívül fontos a védelmi intézkedések betartása, a személyes higiénia, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, a helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), a távolságtartás, valamint a minél nagyobb arányú átoltottság. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását: https://koronavirus.gov.hu/.../emmi-favipiravir-felirasan...

4️⃣ 2021. tizenhatodik hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja mérsékelt, a tendencia stagnáló. Részletek: https://www.nnk.gov.hu/.../1087-16-het-orszagos-atlagban...

5️⃣ Információk az intézményekről:

- Uszoda: 9,5 milliárd forintos beruházással épül az új uszoda, tanuszoda és városi strand. A sátorral fedett ideiglenes medence június 18-ig lesz látogatható, utána a beruházás új szakaszba lép, az ideiglenes szerkezet bontásra kerül, a teljes létesítmény 2022 tavaszán nyílik majd meg. Május 5. és június 18. között a sátorral fedett ideiglenes medence látogatható lesz a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és az igazolt sportolók számára.

- Göcseji Múzeum és Falumúzeum: a múzeum 1,85 milliárd forintos beruházás keretében megújul, zajlik az építkezés, nem látogatható – a skanzen május 15-én nyit a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára

- Hevesi Sándor Színház: május 5-től újra lehet színdarabokat játszani a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők előtt, részletek: https://www.hevesisandorszinhaz.hu/

- Griff Bábszínház: egyelőre még nem nyit az intézmény, részletek: https://griffbabszinhaz.hu/

- Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ és tagintézményei (Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Art Mozi, Apáczai Csere János Művelődési Központ, Andráshidai Művelődési Központ, Csácsbozsoki Művelődési Ház, Gébárti Regionális Népi Kézműves Ház): https://www.zaol.hu/.../varjak-a-latogatokat.../

- Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: http://dfmk.dfmvk.hu/

- Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára: az ügyfélszolgálat online formában működik.

- Városi Ügyfélszolgálati Iroda: a személyes ügyfélfogadás szünetel, ügyeket postán, emailben és telefonon lehet intézni.

- Vásárcsarnok és piac: nyitva, de továbbra is kötelező a maszkhasználat

- A Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadási szünet van érvényben. Kérjük, hogy telefonon, postán és emailben rendezzék az ügyfelek az ügyeiket.

6️⃣ A kórházi oltópontokon és valamennyi zalaegerszegi háziorvosi körzetben folyamatosan zajlik a védőoltások beadása. Zala megye ebben is élen jár az országban. Az EUROSTAT, az Európai Unió statisztikai hivatalának, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) a május 2-i, vasárnap esti adatai szerint Magyarország lakosságarányosan a legjobban átoltott ország az Európai Unióban. A magyarok 48 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást. Míg az EU-ban átlagosan 27,2 százalék az átoltottság aránya, Magyarországon ez az érték majdnem kétszeres. Így hazánk messze megelőz olyan nyugat-európai országokat, mint Belgium (31 %), Olaszország (26,4 %), Svédország (28,1 %), Franciaország (26,7 %), vagy Németország (28,1 %). Az Európai Unió Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának pontos jelentése itt tekinthető meg: https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/.../vaccine-tracker...

7️⃣ A május 3-i, hétfői adatok alapján már 4.073.149 fő a beoltottak száma, közülük 2.077.160 fő már a második oltását is megkapta.

Múlt héten elértük a 4 millió főt, így a védelmi intézkedések feloldásának újabb szakasza érkezett el:

- A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult.

- Az üzletekben 23 óráig lehet vásárolni.

- A védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére 23 óráig megnyílt a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére megnyíltak a szállodák, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

- Edzőterembe, uszodába, jégpályára a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint az igazolt sportolók mehetnek.

- Az oltási kártyával rendelkezők és a felügyeletük alatt álló kiskorúak 23 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

- Az oltási kártyával rendelkezőknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

- Védettségi igazolvánnyal újra látogathatók az idősotthonok.

- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Teendők, amennyiben még nem érkezett meg a védettségi igazolvány: https://www.nnk.gov.hu/.../1089-teendok-amennyiben-nem... További lehetőség, hogy a védettségi igazolvány hiányát a kormányablakokban is lehet jelezni: https://koronavirus.gov.hu/.../idopontfoglalas-nelkul...

Mivel a járvány továbbra is jelen van, ezért a fokozatos újraindítás mellett is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket. Ezért egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások. A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. Ez a még be nem oltott állampolgárok védelmét szolgálja. Az oltási program előrehaladtával további döntések születhetnek majd az élet újraindítása érdekében.

8️⃣ A védőoltásra eddig több mint 4,5 millióan regisztráltak. Regisztrálni ezen a honlapon lehet: https://vakcinainfo.gov.hu/ Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/.../itt-ellenorizheti-hogy... A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak oltást foglalni. Már a 16-18 éveseket is lehet regisztrálni oltásra. Link: https://www.eeszt.gov.hu/.../covid-oltas-idopontfoglalas

A védőoltások a következő képpen alakultak:

- Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, az ő oltásuk lezárult, de természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

- Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem kértek védőoltást, de meggondolták magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat.

- Harmadik körben, február első hetében kezdődött el a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 90 százaléka már megkapta az oltást a háziorvosnál vagy a kórházi oltóponton.

- Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

- Ötödik körben elindult a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is, annak érdekében, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.

- Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában, az ország áramellátását biztosító paksi atomerőműben, a tömegközlekedési vállalatoknál (MÁV, BKK, GYSEV, Volánbusz, stb.) dolgozók oltása.

- Hetedik körben zajlott a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók oltása.

- Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni. A 18-59 év közötti regisztráltak fele mostanra már megkapta az oltást. A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna). Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/.../az-oltast-kero-varandosok...

- Kilencedik körben, április végén megkezdődött a fogvatartottak oltása is.

- Tizedik körben, május közepén megkezdődik a 16-18 évesek oltása is.

- A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. Kérjük, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár a kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. A hozzájáruló nyilatkozat itt tölthető le: https://koronavirus.gov.hu/.../hozzajarulo-nyilatkozat...

9️⃣ A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000

1️⃣0️⃣ Intézményi hírek:

ℹ️ Bölcsődék: nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ Óvodák:

- Mikes Óvoda: 2 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött, az érintett csoportban április 30-tól május 7-ig rendkívüli szünetet rendelt el a minisztérium.

- A többi óvodában nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján:

- Petői Sándor Általános Iskola: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött..

- Dózsa György Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Eötvös József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Izsák Imre Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Liszt Ferenc Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Öveges József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Béke ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: nincs koronavírus fertőzött.

- Báthory István Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Csány László Technikum: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Deák Ferenc Technikum: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Ganz Ábrahám Technikum: 1 diák koronavírus fertőzött.

- Munkácsy Mihály Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Széchenyi István Technikum: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Kölcsey Ferenc Gimnázium: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Zrínyi Miklós Gimnázium: nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ Önkormányzati Idősek Otthona és Gondozóház: nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ A volt Pais iskolában működő, egyházi fenntartású, Gondviselés Háza névre hallgató idősotthonban nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ Család- és Gyermekjóléti Központ: nincs koronavírus fertőzött.

➡️ Néhány fontos információ a koronavírusról:

1️⃣ A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.

2️⃣ A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.

3️⃣ Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. A világon már több mint 3,2 millióan haltak bele a vírusba.

4️⃣ A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.

5️⃣ A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.

6️⃣ A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 később újból elkapható. Az egyetlen védekezési lehetőség ezért a védőoltás, mellette pedig a sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.

❗️ Vigyázzunk egymásra! ❗️

Zalaegerszeg, 2021. május 3.

Balaicz Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában