Közbiztonságban is az élen

2021.03.23. 12:17

Széles alapokon nyugvó összefogás Zalakaroson

A fürdőváros évek óta az ország egyik legvirágosabb, legtisztább és legbiztonságosabb települése.

Horváth-Balogh Attila

Novák Ferenc polgármester (balról) Sági János őrsparancsnokkal a közterületi kamerarendszer monitorközpontjában

Fotó: Szakony Attila

Az önkormányzat ezt mindig presztízskérdésként kezelte, mert mindhárom tényezőnek fontos szerepe van abban, hogy Zalakaros turisztikai mutató alapján hosszú ideje ott van a TOP 10-ben.

- Valóban, mindhárom tényező nagyon fontos, de én most a közbiztonság nagyszerű mutatót emelném ki, azon egyszerű oknál fogva, hogy ha – ahogy mondani szoktam – biztonságban vannak a város lakói, akkor biztonságban vannak a Zalakarosra látogató turisták is – bocsátotta előre a polgármester. – És tényleg kiváló a közbiztonságunk: a 2019-es évhez viszonyítva minden területen jelentős csökkenés tapasztalható. Míg 2019 első hét hónapjában 25 esemény került a rendőrség látóterébe, addig 2020 azonos időszakában csupán 13, ami közel 50 százalékos csökkenést mutat az összes bűncselekmény vonatkozásában. A vagyon elleni bűncselekmények száma 60 százalékkal mérséklődött, 2020-ban egyetlen könnyű testi sértés történt, a közrend elleni bűncselekmények száma 1-ről nullára esett vissza azzal, hogy a rendőrség a garázda elkövetőket sikeresen felderítette. Továbbá a két év viszonylatában mindössze 2, közlekedés elleni bűncselekmény realizálódott, melyek mindegyike 2020-ban történt, a jogi szakkifejezés pedig ittas járművezetést jelent. Szerencsére, súlyos bűncselekményekre, például emberölésre, vagy emberölési kísérletre az elmúlt két évben nem került sor. S még egy figyelemre méltó mutató: a bűncselekmények nyomozási eredményessége a Zalakarosi Rendőrőrs vezetője, Sági János rendőr alezredes, őrsparancsnok tájékoztatása szerint átlag feletti volt tavaly, csaknem 66 százalékos! Hogy ez így lehet, abban jelentős szerepe van a rendőrség és az önkormányzat példaértékű összefogásának, a közterületre telepített térfigyelő kamerarendszer bővítésének. Azt szoktam mondani, hogy kegyelmi állapotban vagyunk – és ezt tényleg így is gondolom.

Novák Ferenc polgármester (balról) Sági János őrsparancsnokkal a közterületi kamerarendszer monitorközpontjában
Fotó: Szakony Attila

Novák Ferenc jelezte: a sikerért elsősorban a több, mint 20 fős rendőrőrs állományát illeti köszönet -10 évre visszatekintő polgármestersége alatt Szent György napján ezt mindig el is mondja személyesen az egyenruhásoknak -, de ugyanúgy részük van benne a nekik segítséget nyújtó készenléti rendőrség munkatársainak, Horváth Tamás zászlós körzeti megbízott-iskolarendőrnek – aki nem mellesleg kiváló bűnmegelőző munkát végez az iskolások körében -, a polgárőr egyesületnek, a fürdőn működő biztonsági szolgálatnak, s természetesen, a Zalakaros Közbiztonságáért Közalapítványnak.

- Fontosnak tartom kiemelni a kortárs segítő fiatalok nyári munkáját, akiknek alapvetően a bűnmegelőzés a feladatuk, s tevékenységüket az idegenforgalmi szezonban a strandon működő bűnmegelőzési iroda felnőtt, gyakorlott rendőr munkatársai koordinálják – tette hozzá a polgármester. – Nekik köszönhetően a régebben tipikusan strandi bűncselekménynek számító lopást az elmúlt két évben évi 1 esetre sikerült leszorítani. Az önkormányzat elkötelezett e kiváló eredmények megőrzése iránt, ezért a jövőben tovább szeretnénk bővíteni és modernizálni a kamerarendszerünket, illetve dolgozunk a közterület-felügyelet visszaállításán is. A terveink között szerepel a mostani rendőrőrs elköltöztetése egy új épületbe, amit a tűzoltó szertár és mentőállomás szomszédságában képzelünk el, így az összes fontos ilyen egység egy helyen lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában